Verbeteringen aan oversteekplaats Thonetlaan  

De stad zal een aantal snelle en tijdelijke maatregelen nemen om de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers in de Thonetlaan op Linkeroever te verbeteren. Als alles volgens plan verloopt, worden ze in het voorjaar van 2024 uitgerold.  

In de Thonetlaan, een belangrijke verkeersas op Antwerpen-Linkeroever, bevindt zich een oversteekplaats tussen de aanmeerplaats van het veer/dubbelrichtingsfietspad en de verschillende GO! scholen aan de overkant. De oversteekplek wordt dan ook veel gebruikt door fietsers en voetgangers die daar naar school gaan, of via het schoolterrein de Gloriantlaan willen bereiken.  

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Sinds de veerdienst tussen de stad en de Linkeroever in vaart genomen werd, is het op dit punt aanzienlijk drukker geworden. We passen de infrastructuur daar op aan."

Om de oversteekplaats overzichtelijker te maken zal stad Antwerpen volgende snelle en tijdelijke maatregelen nemen: 

  • De oversteekplaats wordt aangeduid met zebramarkeringen om de zichtbaarheid te verhogen.  
  • De rotonde wordt ter hoogte van de oversteek afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, en de ventweg wordt enkelrichting gemaakt richting het Frederik van Eedenplein. 
  • Een deel van de groene berm (aan de straatzijde van de GO! scholen) wordt verhard zodat voetgangers en fietsers een rechte oversteek kunnen maken.  
  • Aan de oversteek wordt een schoolzone ingevoerd die wordt aangeduid met een groene sticker op het wegdek. In de schoolzone geldt een zone 30 en bijkomend worden er rijbaankussens geplaatst om de snelheid van gemotoriseerd verkeer te remmen.  

Snelle en tijdelijke verkeersveiligheidsmaatregelen 

Eenvoudige, tijdelijke ingrepen zorgen ervoor dat er minder snelheidsovertredingen plaatsvinden. Zo wil de stad straten en kruispunten verkeersveiliger maken in afwachting van een uitgebreidere, structurele aanpak. De impact van deze snelle en tijdelijke verkeersveiligheidsmaatregelen zal ook opgevolgd worden. 

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.