Velo breidt uit: 6 nieuwe stations met 198 extra plaatsen

Velo breidt uit: 6 nieuwe stations met 198 extra plaatsen

Velo Antwerpen gaat het aantal fietsstations uitbreiden. Er komen 6 nieuwe stations met in totaal 198 extra plaatsen bij. De uitbreiding gebeurt in/aan de Offerandestraat, op de toekomstige vernieuwde Slachthuissite, Quellinstraat, station Antwerpen-Zuid en de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid. Ze start dit najaar en eindigt in 2024; als deel van deze uitbreiding komen er nog 100 nieuwe Velo’s bij.

Uit een analyse blijkt dat de meest gebruikte Velo-stations langs de as van het treinstation Antwerpen-Centraal naar de Groenplaats liggen. Daarom komt er extra station bij in de Quellinstraat (21 plaatsen). De druk bezochte winkelstraat Offerandestraat ​ krijgt een nieuw station met 33 plaatsen. Ook het treinstation Antwerpen-Zuid krijgt een extra station met 36 plaatsen.

Om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen aan de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid komen er twee nieuwe stations bij Nieuw Zuid 1 en Nieuw Zuid 2 beide met 36 plaatsen.

Ten slotte komt er een nieuw station op Slachthuissite, zo speelt de stad in op de geplande heraanleg. De Slachthuissite wordt vanaf midden 2023 opgewaardeerd met onder andere een nieuwe woonblok en campus.

Alle uitbreidingen op een rij

Op de volgende locaties worden extra fietsstations voorzien:

  • 33 plaatsen in de Offerandestraat – najaar 2022;
  • 21 plaatsen in de Quellinstraat – najaar 2022;
  • 36 plaatsen aan treinstation Antwerpen Zuid – begin 2023;
  • 36 plaatsen aan de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw ​ Zuid (Nieuw Zuid 1) – begin 2023;
  • 36 plaatsen aan de ​ Slachthuissite – zomer 2023;
  • 36 plaatsen aan de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid (Nieuw Zuid 2) – 2024.
Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Velo is wereldwijd 1 van de meest intensief gebruikte deelsystemen, en niet meer weg te denken uit Antwerpen. Iedere Antwerpenaar of bezoeker van de stad moet een Velo kunnen gebruiken op het moment dat hij of zij dat wil. Antwerpen is een echte fietsstad, en de Velo-rijders zijn onze ambassadeurs. Bij mooi weer maken ze dagelijks meer dan 20.000 ritjes. En daarom blijven we investeren in de kwaliteit én de kwantiteit van Velo.”

Momenteel is de wachtlijst voor jaarkaarten volledig weggewerkt. Iedereen die een jaarkaart, dag- of weekpas wil, kan die kopen via www.velo-antwerpen.be.

Velo in cijfers

In de eerste 6 maanden van 2022 zijn er bijna 3 miljoen ritten gemaakt. Velo heeft momenteel 56.000 jaarabonnees, 4200 fietsen en 305 stations. Het dagrecord staat op 25.057 ritten, dat was op vrijdag 13 mei. Dat was de 13de keer in de geschiedenis van Velo dat de kaap van de 25.000 ritten overschreden werd. De vorige keer was op 25 oktober 2019, voor de pandemie.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Copyright headerbeeld: Sigrid Spinnox

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.