Uitbreiding van voertuigcategorieën die parkeervergunning kunnen aanvragen   

Vanaf 1 juli zullen de voertuigcategorieën die in aanmerking komen voor een gemeentelijke parkeervergunning in Antwerpen licht worden uitgebreid. Momenteel worden naast aan personenwagens en bestelwagens enkel parkeervergunningen uitgereikt aan zogenaamde brommobielen met een maximumsnelheid van 45 km/u. Deze categorieën zullen worden uitgebreid met lichte quadri-mobiles, waartoe de brommobiel behoort, en zware quadri-mobiles die tot 90 km/u kunnen rijden. 

De definitie van een brommobiel uit het parkeerreglement van stad Antwerpen en de definitie van L6e-B-voertuigen (waartoe brommobielen behoren) uit de Europese Verordening 168/2013 komen tot nu toe in grote lijnen overeen, maar niet exact. Stad Antwerpen zal dit nu gelijk trekken, om de regelgeving duidelijk en eenduidig te maken. Vanaf 1 juli 2024 zal daarom voor alle voertuigen uit voertuigcategorie L6e-B, de zogenaamde ‘lichte quadri-mobiles', een parkeervergunning kunnen worden aangevraagd.  

Daarboven komen ook voertuigen uit voertuigcategorie L7e-C, de zogenaamde ’zware quadri-mobiles’, vanaf 1 juli 2024 in aanmerking voor een parkeervergunning. Dat zijn ook vierwielers, maar zij hebben onder andere een hogere maximumsnelheid, een grotere cilinderinhoud en een groter netto-maximumvermogen. Ze sluiten dus nauw aan bij de karakteristieken van een personenwagen. 

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Het gaat om types voertuigen die relatief nieuw zijn in het Antwerpse straatbeeld, en die steeds vaker voorkomen. Om duidelijkheid te scheppen, schrijven we hen nu in ons reguliere parkeerbeleid in."
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.