UCI Wereldbeker veldrijden strijkt neer in Antwerpen

Nieuw parcours - Met Wout van Aert en Mathieu van der Poel

Op zondag 4 december houdt de cyclocrosstrein halt in Antwerpen: dan vindt aan het Sint-Annastrand de achtste manche van de UCI Wereldbeker veldrijden plaats. De Scheldecross zal namelijk voor de eerste keer deel uitmaken van dit hervormde regelmatigheidsklassement. Het parcours is helemaal hertekend, al zal de gekende passage door het mulle zand wel de scherprechter blijven. De beste cyclocrossers ter wereld bekampen er elkaar, waarbij ook onze vaderlandse veldrittopper Wout van Aert aan de start komt, voor zijn eerste crossduel met Mathieu van der Poel van dit seizoen.

De winter staat voor de deur en dan schakelt de cyclocross traditiegetrouw naar een hogere versnelling. Een even gekende traditie is de passage van de veldrittrein in Antwerpen met de jaarlijkse Scheldecross. Op zondag 4 december tekenen de beste cyclocrossers ter wereld present om het tegen elkaar op te nemen op en rond het strand van Sint-Anneke op Linkeroever.

Onderdeel van belangrijk Wereldbeker-programma

Vanaf dit jaar maakt de cross deel uit van de Wereldbeker veldrijden. Dit klassement werd volledig hervormd en is opnieuw het belangrijkste regelmatigheidscriterium in het veldrijden. Naast veldritten in de Verenigde Staten, Tsjechië, Frankrijk, Italië, Nederland en nieuwkomers Ierland (Dublin) en Spanje (Benidorm), vormt nu ook de cross in Antwerpen een van de vijf manches die in ons land plaatsvinden.

Uitdagender en aantrekkelijker parcours

“Het parcours is voor deze editie helemaal hertekend,” vertelt burgemeester Bart De Wever, die ook de prijsuitreiking voor zijn rekening zal nemen. “Zo liggen start en aankomst nu op de Wandeldijk dicht bij het strand, krijgt de cross ook een uitdagende brug en passeren de renners langs openluchtzwembad De Molen en dwars door de Antwerp City Camping. Dankzij de passage langs de Schelde ter hoogte van de jachthaven komt de wereldberoemde Antwerpse rede meer dan ooit in beeld. Al deze nieuwigheden zorgen voor een uitdagender parcours voor de veldrijders en een mooiere omloop voor de supporters ter plaatse en thuis voor de televisie.”

Wereldtop aan de start

Niet alleen de leuke setting op het strand van Sint-Anneke is een reden om naar deze nieuwkomer in de UCI Wereldbeker veldrijden uit te kijken”, zegt de CEO van Flanders Classics, Tomas Van Den Spiegel. “Op zondag 4 december wacht het eerste duel van Aert – van der Poel van deze winter. We verwelkomen met plezier alle veldritfans die dit moment niet willen missen! Ze nemen het uiteraard niet alleen tegen elkaar op. Er is ook nog wereldkampioen Pidcock en het is natuurlijk ook uitkijken naar de mannen die de voorbije weken het spektakel in de UCI Wereldbeker veldrijden verzorgden. Daarnaast zijn we uiteraard benieuwd naar wat de jonge garde die bij de vrouwen de voorbije manches het mooie weer maakte, in haar mars heeft op het strand van Sint-Anneke.”

Na zeven manches kleurt de top drie in het klassement van de elite mannen zeer Belgisch, met zandkoning Laurens Sweeck aan kop, op de voet gevolgd door Eli Iserbyt en kersvers Europees kampioen Michael Vanthourenhout. Bij de dames is het dan weer al Nederland wat de klok slaat met aan de leiding het jonge talent Fem van Empel, gevolgd door de revelatie en het nog jongere Nederlandse talent Puck Pieterse en daarachter Ceylin del Carmen Alvarado.

“Het Wereldbeker-statuut van de Scheldecross versterkt de positie van Antwerpen als sporthoofdstad van Vlaanderen en zet onze stad nadrukkelijker op de mondiale veldritkaart. Die internationale uitstraling én de titanenstrijd wordt er alleen maar groter op dankzij de deelname van alleskunners van Aert en van der Poel, altijd een duel om naar uit te kijken. Kortom, spektakel verzekerd aan de boorden van de Schelde, op en naast het parcours”, zegt schepen voor sport Peter Wouters.

Ter plekke zorgen dj Proudmich en Discobaar A Moeder voor de muzikale sfeer voor alle supporters.

Slim naar de cross komen: zelf fietsen

Zoals elk jaar raadt Sporting A supporters aan om ‘Slim naar Antwerpen’ te komen: met de wagen tot aan de evenementensite rijden is géén goed idee. Bovendien is de Kennedytunnel op de dag van de cross voor werken volledig afgesloten richting Nederland, en zijn er slechts twee versmalde rijstroken ter beschikking richting Gent.

Naast openbaar vervoer, de gratis veerdienst tussen ponton Steenplein en Linkeroever of DeWaterbus kunnen crossliefhebbers het gemakkelijkst met de fiets komen. Sporting A en Slim naar Antwerpen voorzien een extra grote fietsenstalling naast de inkomzone aan het Sint-Annastrand. Bezoekers die met de fiets naar Linkeroever komen, worden bovendien getrakteerd op een leuk gadget. Op die manier beloont de stad de supporters die zich actief naar de cross begeven voor hun gezonde, sportieve en milieuvriendelijke inspanning. Ook kunnen veldritliefhebbers 30 minuten gratis rijden met de elektrische deelfietsen van Donkey Republic, dankzij een actie van Slim naar Antwerpen en Lantis.

Wie toch met de wagen komt, zet die best op een van de Antwerpse park and rides en vervolgt zijn/haar tocht met het openbaar vervoer of de fiets. Alle mobiliteitsinfo is te vinden op de www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Praktisch

 • Sint-Annastrand (Wandeldijk), 2050 Antwerpen-Linkeroever
 • Zondag 4 december
  • 9.30 uur: U19 – mannen
  • 11 uur: U19 – vrouwen
  • 12.30 uur: elite vrouwen
  • 14 uur: elite mannen
 • Tickets
  • Tot en met 11 jaar: gratis
  • Vanaf 12 jaar:
   • Voorverkoop: 15 euro
   • Dagkassa: 18 euro
 • Alle info op www.ucicyclocrossworldcup.com/nl/kalender/2022-2023/antwerpen
 • Live te volgen op Sporza
Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.