Twintigste editie van Antwerpen Shift

Twintigste editie van Antwerpen Shift

Jubileum met aantal extra’s

Op zondag 18 september maakt de stad haar centrum voor de twintigste keer autoluw. Auto’s maken op die dag plaats voor fietsers, voetgangers en andere slimme vervoersmiddelen. Bezoekers ontdekken er in een gezellige sfeer heel wat mobiliteitsmogelijkheden. Speciaal voor deze feesteditie zullen ook de Leien ter hoogte van het centrum worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, en zullen twee zelfrijdende busjes langs de Scheldekaaien rijden.

Antwerpen maakt zijn binnenstad autoluw op zondag 18 september van 10 tot 18 uur. Het gaat om het gebied tussen de Amsterdamstraat – Londenstraat, Leien, Jan Van Gentstraat - Waalsekaai – Scheldestraat, en Scheldekaaien. De kaaien in die zone worden ook grotendeels autoluw. Bovendien geeft de stad speciaal voor deze twintigste editie ook een deel van de Leien ter hoogte van het centrum aan het niet-gemotoriseerd verkeer. Het gaat om meer dan 700 meter, van het Operaplein tot aan de Stoopstraat.

Uitgebreid programma

Antwerpen Shift brengt een programma boordevol informatie, testparcours en interessante kortingen bij 25 mobiliteitsaanbieders.

Nog een nieuwigheid voor deze feesteditie zijn de zelfrijdende busjes op de Scheldekaaien, waarop iedereen welkom is voor een testritje. Daarnaast zijn er heel wat leuke en sportieve randactiviteiten zoals de 02Run op de Leien, spelletjes en wedstrijden op het Operaplein, een tienduizend stappenwandeling in de binnenstad, en een fietstocht langs veel groen en verschillende stadsontwikkelingsprojecten. Bovendien kunnen bewoners die in de autoluwe zone wonen een rommelmarktstandje plaatsen voor hun eigen woning.

Op die zondag is er overigens nog heel wat te beleven in de binnenstad. Bezoekers kunnen zich laten betoveren door circusvoorstellingen van Sinjor Circo of het kinderkunstenfestival Bruist, cultuur opsnuiven op de Antwerpse daken tijdens DAKkan, plantaardig lekkers proeven aan de Langste Veggietafel of genieten op het grootste terras van ’t Zuid tijdens Zuiderburen.

Slim naar Antwerpen Shift

Helemaal in het teken van Antwerpen Shift roept de stad bezoekers op om zeker slim naar autoluw Antwerpen te komen: te voet, met de fiets, deelmobiliteit, het openbaar vervoer, of vanaf een park-and-ride (P+R). Tijdens Antwerpen Shift kunnen bezoeker zelfs gratis de bus of tram nemen aan P+R Linkeroever, Luchtbal of Merksem.

Alle informatie over het evenement en de bereikbaarheid is te vinden op www.antwerpenshift.be.


In de mediagalerij vindt u het kaartje van de autoluwe zone en foto's van vorig jaar. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.