Twee nieuwe buurtfietsenstallingen geopend 

Twee nieuwe buurtfietsenstallingen geopend 

Het aantal buurtfietsenstallingen in Antwerpen blijft toenemen. Zonet opende de stad er twee nieuwe: in de Provinciestraat en in de Maria-Theresialei. Dat brengt het huidige totaal op 1618 overdekte fietsstaanplaatsen voor buurtbewoners, verspreid over Antwerpen.   

Buurtfietsenstallingen zijn inpandige of externe fietsenstallingen of fietsentrommels op straat, bedoeld voor Antwerpenaren die zelf thuis geen plek hebben om hun stalen ros te plaatsen. Mobiliteit en Parkeren Antwerpen beheert ondertussen 1618 dergelijke staanplaatsen, verdeeld over 32 inpandige stallingen, 29 fietsentrommels en 2 grotere externe fietsenstallingen.    

De buurtfietsenstalling in de Provinciestraat bevindt zich in een nieuwbouwproject. De ruimte werd door de projectontwikkelaar casco ter beschikking gesteld aan de stad, die ze vervolgens inrichtte. Bijzonder is dat ze een muurtekening kreeg, gemaakt door de lokale graffiti-artiest Hendrik Robyn. In deze buurtfietsenstalling zijn 30 standplaatsen voor fietsen van standaardgrootte en 3 plaatsen voor cargofietsen.  

De buurtfietsenstalling in de Maria-Theresialei is een externe buurtfietsenstalling, die zich dus niet in een pand maar in de openlucht bevindt. Het is de tweede van deze soort die door stad werd geplaatst. De afgesloten fietsenstalling staat op de middenberm van de Maria-Theresialei en is bereikbaar via het fiets- en voetpad tussen de Quellinstraat en Rubenslei. Abonnees hebben toegang via een badge of hun smartphone. Er is plaats voor 16 fietsen van standaardgrootte en 1 cargofiets.  

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Het is fijn om te zien hoe het netwerk buurtfietsenstallingen in Antwerpen steeds dichter wordt. Het is geen wondermiddel, maar het is zeker een deel van de oplossing om het groeiende aantal fietsen in onze stad veilig en comfortabel te parkeren. We blijven op zoek naar geschikte locaties, en ik doe graag een oproep aan de Antwerpenaren om mee te helpen in onze zoektocht.” 

Buurtbewoners betalen momenteel 6,55 euro per maand voor een gewone fiets en 13,09 euro per maand voor een cargofiets.   

Wie een plaats wil huren, kan contact opnemen met het team Buurtparkeren via buurtparkeren@antwerpen.be. Aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst. Ook wie een suggestie heeft voor een nieuwe locatie voor een buurtfietsenstalling, kan dat altijd laten weten via dat mailadres.   

Alle informatie over buurtfietsenstallingen staat op www.parkereninantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.   


De foto van de nieuwe stalling op de Maria-Theresialei staat op de mediagalerij. Hij is enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.