TotalEnergies, stad Antwerpen, federale diensten gouverneur Antwerpen en hulpdiensten houden grote noodoefening

Op de raffinaderij van TotalEnergies in de Antwerpse haven vond op dinsdag 14 juni in de voormiddag een provinciale noodoefening plaats. Ruim 100 simulanten en deelnemers van verschillende disciplines namen deel.

Tijdens de noodoefening werd er een brand op een schip in scène gezet. Door de aanwezigheid van een brandbare vloeistof schoot het schip snel in brand, met enkele fictieve, zwaargewonde slachtoffers tot gevolg. De oefening kreeg de naam ‘Kokku’, ‘total’ in het Estisch.

Verschillende disciplines

Tijdens zo’n terreinoefening worden alle nodige manschappen en middelen ontplooid. Voor deze multidisciplinaire oefening bundelden TotalEnergies, Port of Antwerp-Bruges, Brandweer Zone Antwerpen, FOD Volksgezondheid, de scheepvaartpolitie, Civiele Bescherming, Stad Antwerpen en de dienst noodplanning van de stad en van de federale diensten van de gouverneur van Antwerpen de krachten. Ook op crisiscommunicatie werd geoefend. De oefening verliep vlot en de vooropgestelde procedures hebben gewerkt. In de raffinaderij van TotalEnergies verliep de overige dienstverlening gewoon verder tijdens de oefening. Op basis van de evaluatie van deze oefening kunnen de procedures waar nodig bijgeschaafd worden.

Seveso-oefening

TotalEnergies is een Seveso-bedrijf. Dat is een bedrijf dat risicovolle stoffen produceert, gebruikt of in opslag heeft. Daarom worden de bijzondere nood- en interventieplannen voor het seveso-risico op regelmatige tijdstippen geoefend.

Ann Veraverbeke Woordvoerder, TotalEnergies

 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.