Skip to Content
Toerisme in Antwerpen trok opnieuw aan tijdens zomer en nazomer 2021

Toerisme in Antwerpen trok opnieuw aan tijdens zomer en nazomer 2021

In de periode van juli tot en met oktober 2021 hebben bijna 2,8 miljoen dagjesmensen Antwerpen bezocht. Ongeveer drie kwart waren bezoekers uit eigen land. Van de buitenlandse bezoekers kwam twee derde uit Nederland, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Door enkele grote evenementen met internationale uitstraling kon de stad de voorbije maanden rekenen op heel wat binnen- en buitenlandse bezoekers. Daarmee kende de Antwerpse toeristische sector, ondanks de moeilijke omstandigheden, een behoorlijke zomer en nazomer.   

In de zomer en nazomer van 2021 bepaalde de coronapandemie nog steeds het bezoek aan en het verblijf in Antwerpen. De zomer en nazomer toonden echter een geleidelijke terugkeer van bezoekers aan de stad. Van juli tot en met oktober bezochten 2.772.000 mensen de stad. Dat is ongeveer 40% minder dan in 2019, maar wel een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Bezoekers uit eigen land maken nog steeds het leeuwendeel van het totaal uit (77% binnenlandse toeristen, in 2019 was dit 65%). Het aantal buitenlandse bezoekers stijgt eerder voorzichtig. Bij de buitenlandse bezoekers waren Nederlanders het sterkst vertegenwoordigd met bijna 66%, gevolgd door Duitsers met 10% en Fransen met 8%. 

Koen Kennis, schepen voor toerisme: “ Deze cijfers bewijzen dat Antwerpen niet veel nodig heeft voor een heropleving. Ik merk op dat de grote trekkers van de afgelopen maanden geen eenmalige evenementen zijn, maar klassiekers op de Antwerpse agenda. Voeg daar de succevolle heropeningen van Het Steen en het MoMu aan toe, en dan hebben we alle reden om optimistisch naar de toekomst te kijken.’

Verblijfstoerisme

De bezettingsgraad van de Antwerpse hotels steeg van juli tot september geleidelijk, van 43 procent in juli tot 60 procent in september. Tijdens de maand oktober ging hij tot gemiddeld 70 procent, met tijdens de weekends pieken tot 93 procent. Evenementen als World’s 50 Best Restaurants en de start van het Wereldkampioenschap Wielrennen zorgden voor heel wat extra overnachtingen in de stad. De gemiddelde kamerprijs bedraagt momenteel 87,20 euro, wat vergelijkbaar is met 2019.

Op de nieuwe City Camping Antwerp logeerden sinds de opening in het voorjaar al ruim 14.000 mensen.

Ruim 57% van de verblijfstoeristen komt uit het buitenland, met Nederland op kop, gevolgd door Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Cruises

In augustus ontving de stad haar eerste zeecruise sinds het uitbreken van de corona-epidemie. Daarna volgden er nog vier. In totaal meerden zo 4200 passagiers aan in Antwerpen. 

Tijdens de zomermaanden legden 128 riviercruises aan en dit najaar verwacht de stad er nog eens 106, wat een totaal geeft van ruim 35000 passagiers. 

Infokantoren Visit Antwerpen

Visit Antwerpen ontving van juli tot oktober circa 48.000 bezoekers in de infokantoren in het station Antwerpen-Centraal en op de Grote Markt. Dat is een stijging van 53% ten opzichte van 2020 en een daling van 65% tegenover 2019. Het infopunt op de Grote Markt verhuisde op 22 oktober naar Het Steen. Er werden in dezelfde periode 1500 Antwerp City Cards verkocht. De verkoop daarvan is overigens in stijgende lijn, met 509 verkochte kaarten in de maand oktober.

Het Steen

Sinds het vernieuwde Het Steen een maand geleden de deur opende, hebben reeds 26.000 mensen een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum voor informatie over de stad of een souvenir uit de shop. 5000 geïnteresseerden beleefden Antwerpen vandaag en vroeger in The Antwerp Story, het belevingsparcours in Het Steen.

Evenementen en attracties

De start van het Wereldkampioenschap Wielrennen en het Bollekesfeest waren de voorbije maanden dé publiekstrekkers met respectievelijk 300.000 en 100.000 bezoekers. Ook ‘klassiekers’ als de 10 Miles, de Rubensmarkt en de Antwerp Pride trokken heel wat publiek.

World’s 50 Best Restaurants, de Oscar-uitreiking van de gastronomie wereldwijd, bracht begin oktober heel wat internationale topchefs en journalisten naar Antwerpen gedurende drie dagen én zorgde voor ruim 13.000 mensen die de live uitreiking vanuit het FMCCA volgden op hun scherm.

Musea en kerken

Het vernieuwde ModeMuseum opende begin september de deuren en kon sindsdien rekenen op 31.903 bezoekers.

Van juli tot en met oktober ontvingen de andere stedelijke musea in Antwerpen 183.257 bezoekers. Dit is gemiddeld 65% minder dan in het jaar 2019. Het aantal bezoekers van de kerkgebouwen in Antwerpen is stabiel aan het stijgen. Van juli tot en met oktober ontvingen zij 122.069 bezoekers. In juli waren het er nog 75% minder dan in 2019, terwijl in oktober dat verschil gedaald was tot 59%. 

Rondleidingen

Afgelopen zomer werden 865 gegidste rondleidingen via Experience Antwerp geboekt. Dat is ongeveer de helft van in 2019, maar wel bijna 2,5 keer meer dan vorig jaar. Een geleidelijke stijging is ook te zien in de maandelijkse cijfers. In oktober werden er al 703 gegidste rondleidingen geboekt.

Schepen Kennis blikt vooruit naar volgend jaar:  Ook voor 2022 ziet Antwerpen het groot, letterlijk en figuurlijk. In juli is het uitkijken naar de Tall Ships die de Schelde komen opvaren en in september heropent op het ’t Zuid met het KMSKA het grootste museum van Vlaanderen. Heel veel om reikhalzend naar uit te kijken.
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Stad Antwerpen maakt gebruik van een nieuw verzendsysteem voor perscommunicatie. Voortaan kan je alle verstuurde persberichten ook raadplegen in onze nieuwsruimte op pers.antwerpen.be. Daar zullen ook telkens de dagordes college, gemeenteraad en gemeenteraadscommissies gepost worden.

Copyright headerbeeld: Victoriano Moreno

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, idee├źn, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.