Tijdelijke sluiting twee eetgelegenheden in Wilrijk

Na een aangestoken brand in een eetgelegenheid op het Kolonel Slaterplein besliste de burgemeester om deze zaak en een frituur in de Heistraat van dezelfde bestuurder tijdelijk te laten sluiten. Beide eetgelegenheden blijven gedurende twee maanden dicht: van 24 mei tot en met 23 juli 2023.

Na de brand van een koelkast in een eetgelegenheid op het Kolonel Slaterplein stelde de politie aanzienlijke materiële schade vast. Er waren twee ramen vernietigd in de inrichting zelf en de brandschade reikte tot aan het raam van het bovengelegen appartement. De bewoners van dat appartement, een gezin met vijf kinderen, moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Aan de rechterzijde van de zaak was op een raam het opschrift ‘STAP 1’ gespoten in zwarte graffiti. Deze vaststellingen tonen duidelijk aan dat de openbare veiligheid in het gedrang is. Het opschrift ‘STAP 1’ wijst op het feit dat dit incident gericht is tegen de bestuurder en dat er nog meer aanslagen zouden kunnen volgen. Aangezien de frituur in de Heistraat dezelfde bestuurder heeft, bestaat dus het risico dat ook deze zou worden geviseerd na de brandstichting in de inrichting op het Kolonel Slaterplein.

Het is dus niet uitgesloten dat er zich in de toekomst nogmaals gelijkaardige gewelddadige incidenten zouden voordoen en dat vormt een groot risico voor betrokkenen, buurtbewoners en passanten. Bovendien zijn er rondom het Kolonel Slaterplein verschillende jeugdbewegingen gevestigd en is er vlakbij de eetgelegenheid een kerk waar op dinsdag en zondag vieringen plaatsvinden. Ook de frituur ligt aan een drukbezocht plein met tal van winkels en op dinsdagvoormiddag een markt.

Tijdelijke sluiting

Antwerpen wordt regelmatig geconfronteerd met extreem gewelddadige incidenten waarbij woningen of handelszaken met zware vuurwapens, vaak op gevaarlijke wijze, onder vuur worden genomen en/of waarbij er zware ontploffingsstoffen worden gebruikt.

Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare veiligheid bedreigd wordt, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij om een sluiting van twee maanden op te leggen. Na afloop van deze termijn zal de politie de gevaarsdreiging opnieuw evalueren. Als blijkt dat er nog altijd ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt, kan de opgelegde sluiting verlengd worden.

Bart De Wever Burgemeester
Lauranne Van Dongen Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.