Tijdelijke sluiting pizzeria Abdijstraat

De burgemeester besliste om een pizzeria in de Abdijstraat te sluiten na een aanslag met een vuurwerkbom. De zaak blijft al zeker gedurende een maand dicht: van woensdag 15 maart tot en met vrijdag 14 april 2023.

Aan een pizzeria in de Abdijstraat vond op 23 februari 2023 een ontploffing plaats, veroorzaakt door zwaar pyrotechnisch materiaal. Daardoor ontstonden er vlammen in de handelszaak en werd een raam zwaar beschadigd. Gelukkig waren er geen slachtoffers, maar de politie acht de kans groot dat de inrichting binnenkort nogmaals geviseerd zou kunnen worden.

Dat houdt een groot risico in, niet alleen voor de betrokkenen maar ook voor alle buurtbewoners en toevallige voorbijgangers, zeker gezien het extreem gewelddadige karakter van de aanslag en het gebruik van zwaar vuurwerk en ontploffingsstoffen. Bovendien is de pizzeria gelegen in de Abdijstraat, één van de drukste winkelstraten van het Kiel, met heel wat andere handelszaken in de omgeving en veel verkeer en scholen, en dus bijzonder veel passage.

Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare veiligheid bedreigd wordt, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij om de inrichting tijdelijk te sluiten, voor een termijn van een maand. Na afloop van deze termijn zal de politie de dreiging opnieuw evalueren. Als blijkt dat er nog altijd ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt, kan de sluiting verlengd worden.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.