Tijdelijke sluiting frituur Kioskplaats

De burgemeester besliste om een frituur op de Kioskplaats te sluiten na een aanslag met een brandbom. De zaak blijft al zeker gedurende een maand dicht: vanaf zaterdag 11 maart tot en met maandag 10 april 2023.

Aan een frituur op de Kioskplaats stelde de politie vast dat een ontploffing op 16 februari 2023 veroorzaakt werd door Cobra 6-vuurwerk, ontstoken naast een jerrycan gevuld met brandversneller. Hierdoor was de toegangsdeur ernstig beschadigd en het glaswerk vernield. Ook vond er een korte brand plaats en was er rookschade. Gelukkig waren er geen slachtoffers, ook niet in de appartementen boven de frituur. De politie vermoedt dat deze ontploffing mogelijk gericht was tegen de aandeelhouder van de zaak, aangezien een andere frituur die hij uitbaatte in 2018 ook al werd beschoten en bedreigd.

Uit bovenstaande vaststellingen blijkt dat er een groot risico bestaat voor betrokkenen, buurtbewoners en toevallige voorbijgangers, zeker gezien het extreem gewelddadige karakter van de aanslag en het gebruik van zwaar vuurwerk en ontploffingsstoffen. Bovendien is de frituur gevestigd in een woonpand en is ze gelegen langs een drukbezocht plein met talrijke winkels en een café, waar twee keer per week een lokale markt plaatsvindt. Het is niet uitgesloten dat de frituur in de toekomst nogmaals geviseerd zou worden. Antwerpen wordt regelmatig geconfronteerd met extreem gewelddadige incidenten waarbij woningen of handelszaken met zware vuurwapens onder vuur worden genomen en/of waarbij er zware ontploffingsstoffen worden gebruikt. Helaas leidde dit al tot het overlijden van een onschuldig elfjarig kind.

Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare veiligheid bedreigd wordt, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij om de inrichting tijdelijk te sluiten, voor een termijn van een maand. Na afloop van deze termijn zal de politie de gevaarsdreiging opnieuw evalueren. Als blijkt dat er nog altijd ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt, kan de sluiting verlengd worden.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.