Tijdelijke sluiting eetgelegenheid Groeningerplein

De burgemeester besliste om een eetgelegenheid op het Groeningerplein tijdelijk te sluiten wegens ernstige verstoringen van de openbare orde. De zaak blijft gedurende twee maanden dicht: vanaf maandag 10 april tot en met vrijdag 9 juni 2023.

Op 18 maart 2023 vond er in een eetgelegenheid op het Groeningerplein een ernstige vechtpartij plaats tussen een tiental personen. Buurtbewoners en omstaanders die getuige waren van deze vechtpartij zagen een persoon met een keukenmes. Ter plaatse trof de politie niemand meer aan. Ze stelden wel vast dat er ernstige beschadigingen waren. Zo lagen er binnen heel wat glasscherven met bloedsporen op, was de glazen toegangsdeur verbrijzeld, stak er een metalen tafel door het glas van de deur en lag er een stoel op het voetpad. Binnen was er een glazen drankkoeler vernield en lag er een verbogen metalen bezemsteel op de grond. Op de toonbank lag een keukenmes en op het voetpad waren er bloedsporen te zien. Op het ogenblik van de feiten vonden er verbouwingswerken plaats in de zaak en was deze nog niet geopend voor publiek. De opening zelf stond gepland in de week van 25 maart 2023.

Tijdens de controle kreeg de politie bovendien melding van de medische diensten dat er een persoon in levensgevaar was binnengebracht met een steekwonde. De bestuurder werd aangehouden als verdachte van de steekpartij en naar aanleiding van deze feiten werd de inrichting gerechtelijk verzegeld. De twee rivaliserende partijen die met elkaar op de vuist gingen, zijn bij de politie gekend voor de verkoop van verdovende middelen. Uit onderzoek bleek dat de entourage van het slachtoffer zich na de steekpartij naar de inrichting begaf en deze op gewelddadige manier vernielde. Nieuwe wraakacties kunnen dan ook niet worden uitgesloten.

Uit de vaststellingen van de politie blijkt dat de uitbating van de eetgelegenheid op het Groeningerplein nu en ook in de toekomst de openbare veiligheid en rust kan verstoren. Antwerpen wordt de laatste tijd immers regelmatig geconfronteerd met druggerelateerde aanslagen. Aangezien de burgemeester op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, individuele maatregelen kan treffen als de openbare veiligheid in het gedrang komt, besliste hij de eetgelegenheid tijdelijk te sluiten voor een termijn van twee maanden. Na afloop van deze termijn zal de politie de gevaarsdreiging opnieuw evalueren. Als blijkt dat er nog altijd ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt, kan de opgelegde sluiting verlengd worden.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.