Tijdelijke sluiting eetgelegenheid en dagwinkel Deurne

De burgemeester besliste om een eetgelegenheid in de Van der Delftstraat en een dagwinkel in de Tweemontstraat, naast elkaar gelegen en van dezelfde uitbater, te sluiten na een opzettelijke brandstichting. Beide vestigingen blijven al zeker een maand dicht: van vrijdag 16 juni tot en met zaterdag 15 juli 2023.

Aan een eetgelegenheid in de Van der Delftstraat vond op 24 mei 2023 een uitslaande brand plaats die aanzienlijke schade veroorzaakte aan de gevel. De brand ontstond doordat een bromfiets, die voor de deur stond, opzettelijk aangestoken werd. Aangezien het om opzettelijke brandstichting gaat, acht de politie de kans groot dat de uitbater van de eetgelegenheid, die ook een dagwinkel uitbaat in de Tweemontstraat, in de nabije toekomst nogmaals geviseerd zou kunnen worden.

Dat houdt een groot risico in voor de buurt, niet alleen voor de uitbater en klanten van de beide vestigingen maar ook voor alle buurtbewoners en voorbijgangers. Bovendien zijn beide vestigingen gelegen tegenover het Sportpaleis en de Lotto Arena, twee grote evenementenlocaties die wekelijks duizenden mensen aantrekken en in de onmiddellijke nabijheid van het openbaar vervoer. Er zijn verschillende scholen in de buurt en beide zaken liggen aan de Bisschoppenhoflaan en de Schijnpoortweg, wat zorgt voor bijzonder veel passage.

Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare orde en veiligheid bedreigd wordt, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij om beide vestigingen van dezelfde uitbater tijdelijk te sluiten, voor een termijn van een maand. Na afloop van deze termijn zal de politie de dreiging opnieuw evalueren. Als blijkt dat er nog altijd ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt, kan de sluiting verlengd worden.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.