Tijdelijke sluiting café Turnhoutsebaan

De burgemeester besliste om een café op de Turnhoutsebaan tijdelijk te sluiten wegens herhaaldelijk ernstige verstoringen van de openbare orde. De zaak blijft gedurende twee maanden dicht: vanaf zaterdag 18 maart tot en met woensdag 17 mei 2023.

De politie stelde op 5 december 2022 vast dat er een vechtpartij had plaatsgevonden in een drankgelegenheid op de Turnhoutsebaan tussen een klant en de uitbater. Volgens de uitbater wilde een klant het café niet verlaten toen hij wilde sluiten, waarna er een ruzie ontstond. Uit analyse van de camerabeelden bleek dat de uitbater meerdere slagen heeft toegediend met een baseballknuppel. Bovendien ontving de politie meermaals meldingen voor nachtlawaai en geluidsoverlast van dronken klanten.

Op 14 februari 2023 vond er opnieuw een ernstige vechtpartij plaats. Op camerabeelden is te zien dat de uitbater meerdere vuistslagen toediende tegen het hoofd en de benen van een man, wat onder andere resulteerde in een grote snede in zijn voorhoofd. Verschillende personen waren betrokken bij de vechtpartij en werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Uit het geheel van de ontvangen meldingen en de vaststellingen van de politie, blijkt dat de uitbating van de drankgelegenheid op de Turnhoutsebaan nu en ook in de toekomst de openbare veiligheid en rust kan verstoren. Bovendien ligt het café op een drukke winkelas in de onmiddellijke omgeving van openbaar vervoer, waar ook veel gezinnen met kinderen wonen en heel wat scholen gevestigd zijn. Aangezien de burgemeester op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, individuele maatregelen kan treffen als de openbare veiligheid in het gedrang komt, besliste hij het café tijdelijk te sluiten voor een termijn van twee maanden.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.