Tijdelijk algemeen recreatieverbod op Galgenweel Linkeroever wegens schadelijke bacterie

In het Galgenweel op Linkeroever is tijdens recente metingen een te hoge waarde van de E. colibacterie gemeten. Een overschrijding van de maximale drempelwaarde van deze bacterie is schadelijk voor mens en dier. De burgemeester vaardigt nu een algemeen verbod uit op alle watergebonden recreatie, om elk mogelijk contact met het water te vermijden. Er werd signalisatie aangebracht om mensen te informeren. Het verbod is geldig tot de kwaliteit van het water opnieuw aan de normen voldoet.

In het water van het Galgenweel op Linkeroever is bij recente onderzoeken een extreem hoge waarde van de E. colibacterie gemeten. Bij de metingen werd het dubbele van de maximale drempelwaarde vastgesteld. Die E. colibacterie is in hoge concentraties schadelijk voor zowel mensen als dieren. Het is dan ook belangrijk dat er geen enkel contact is met het besmette water.

​De burgemeester vaardigt vanaf vandaag, donderdag 17 augustus, een algemeen verbod uit voor alle vormen van watergebonden recreatie. Er is tijdelijk geen enkele watersport, waaronder ook zeilen, (wind-)surfen, suppen en vissen mogelijk, en ook het waterpretpark zal niet toegankelijk zijn zolang het verbod van kracht is.

Burgemeester Bart De Wever: “Mogelijk is er door de langdurige en hevige regenval tijdens de voorbije weken een overloop geweest van de riolering naar het Galgenweel, wat voor de ontwikkeling van de E. colibacterie kan gezorgd hebben. We zullen dit verder opvolgen met de betrokken instanties, en de waterkwaliteit nauwkeurig blijven monitoren. Jammer genoeg is er dus vanwege de gezondheidsrisico’s tijdelijk geen enkele watergebonden activiteit mogelijk in het Galgenweel. De veiligheid van Antwerpenaren en onze viervoeters staat voorop.”

Contact gehad met het water?

Indien mensen of dieren recent in contact zijn geweest met water uit het Galgenweel, is het aangeraden om alles goed te wassen, ook de ogen en oren. Bij maag- en/of darmklachten is het aangeraden een huis- of dierenarts te bezoeken.

Story image
Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.