Succesvolle editie van Winter in Antwerpen luidt 2024 in

Succesvolle editie van Winter in Antwerpen luidt 2024 in

Vandaag werd Winter in Antwerpen officieel afgesloten met 't Stad trakteert. Vier weken lang konden we genieten van een magisch winterwonderland. Ondanks het soms zeer slechte weer, kwamen bijna 1.300.000 bezoekers een kijkje nemen, hetzelfde aantal als tijdens de vorige editie. Het hoge bezoekersaantal toont aan dat Antwerpenaren en bezoekers Winter in Antwerpen echt wel in hun hart gesloten hebben. Het vuurwerk kende een recordopkomst van meer dan 150.000 toeschouwers, mede dankzij annulaties in andere steden.

Openingsweekend

Het openingsweekend was meteen een voltreffer. Bijna 223.000 bezoekers kwamen genieten van een sfeervol ingeklede binnenstad. Met de openingsshow op de ijspiste, een optreden van Jaap Resema in het JOE Christmas House, verschillende straatanimaties en kooroptredens aan de 'Singing Christmas Tree'-tribune op de Handschoenmarkt en aan de fontein op het Hendrik Conscienceplein werd Winter in Antwerpen meteen goed ingezet.

Hele stad ingepakt

Dit jaar pakte Winter in Antwerpen echt de hele stad in. Op het Koningin Astridplein konden bezoekers genieten van een prachtig zicht op de stad met een bezoek aan het reuzenrad. Vandaar leidde een lichtslinger bezoekers langs het Operaplein tot in het historische hart van de stad. Op de Grote Markt, Groenplaats, Handschoenmarkt, Suikerrui en het Hendrik Conscienceplein was heel wat te beleven voor jong en oud.

De Lichtjeslaan op de Suikerrui en de molen met maretak waren weer erg in trek om sfeervolle foto's te nemen. Ook de prachtig verlichte Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werd vaak gefotografeerd.

Foto: Victoriano Moreno
Foto: Victoriano Moreno

De klassiekers bleven scoren. Zo genoten de ruim 1.100.000 passanten van een sfeervol aangeklede kerstmarkt, met 72 kraampjes, van Operaplein tot Grote Markt. 50.000 schaatsers kwamen hun kunsten uittesten op de ijspiste op de Groenplaats. 20.000 bezoekers kregen vanuit het reuzenrad aan het Astridplein een prachtig zicht over de stad. Talrijke fans en muziekliefhebbers brachten een bezoek aan het JOE Christmas House, waar bijna 286 uur liveradio werd uitgezonden, of woonden een van de vele verrassingsoptredens bij. Winterbar Den Après op de Groenplaats was ook deze editie weer een groot succes.

Door het wegvallen van animatie op het Steenplein, ging Winter in Antwerpen dit jaar ook door op nieuwe locaties zoals het Hendrik Conscienceplein en Operaplein. Het Operaplein trok onmiddellijk veel nieuwe bezoekers aan, het Conscienceplein kende een eerder trage start, maar biedt nog groeimarge voor volgende jaren.

Vuurwerk

Op 31 december zette Antwerpen het nieuwe jaar traditiegetrouw in met een knal en dat was een succes. Meer dan 150.000 bezoekers waren onder de indruk van het prachtige vuurwerkspektakel boven de Schelde en wensten elkaar het beste toe voor het nieuwe jaar. Dat is een recordaantal en maar liefst 10.000 toeschouwers meer dan vorig jaar. De uitzending van het vuurwerk op VRT 1 kon rekenen op bijna 700.000 kijkers, een marktaandeel van bijna 50%.

Foto: Wim Hadermann
Foto: Wim Hadermann

't Stad trakteert

Vandaag trakteerde de stad haar bewoners om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. De bezoekers konden nog een laatste keer genieten van Winter in Antwerpen en hun gratis jetons inruilen voor een consumptie in een van de vele eet- en drankchalets of de winterbar Den Après op de Groenplaats.

Bezoekersaantallen

78% van alle bezoekers kwam uit België. Ook heel wat buitenlandse toeristen brachten een bezoek aan Winter in Antwerpen. Het merendeel van de opkomst kwam uit Nederland (50%), Duitsland (8%) en Spanje (7%). Daar waren dagjestoeristen bij maar ook bezoekers die langer in de Scheldestad verbleven. De Antwerpse hotels kenden in de periode tussen kerst en nieuwjaar een hoge bezettingsgraad van 70,8%.


In de mediagalerij vindt de pers een selectie sfeerbeelden van deze editie, waaronder bovenstaande. De pers mag deze beelden vrij gebruiken om Antwerpen te promoten, maar dient wel het copyright te vermelden dat opgenomen is in de beschrijving van de gebruikte beelden. Deze link is enkel voor gebruik door de pers en mag niet gepubliceerd worden.

Bart De Wever Burgemeester
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

 

Dienstverlening & Bestuur Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.