Studenten blokken opnieuw samen in Antwerpen

Studenten blokken opnieuw samen in Antwerpen

STUDY360-project vindt balans tussen veiligheid en studentenwelzijn in coronatijd

De vierde coronagolf weegt mentaal zwaar op iedereen, ook op jongeren en studenten. Het is de vierde keer op rij dat zij hun examens moeten voorbereiden met coronamaatregelen op de voorgrond. STAN, het Antwerpse studentenplatform, zet het project STUDY360 in om studenten in coronaveilige omstandigheden samen te laten blokken. Tijdens de komende examenperiode in december en januari gebeurt dat al voor de zesde keer tijdens de gezondheidscrisis. Zo vindt stad Antwerpen een balans tussen veiligheid en zorg voor het mentaal welzijn van haar studenten.

Al zes jaar organiseert STAN (Student & Antwerp) het project STUDY360, waarbij studenten samen kunnen studeren op verschillende pop-uplocaties in Antwerpen. Alle plekken hebben een uniek aspect waardoor het er aangenaam studeren is. STUDY360 blijkt keer op keer een groot succes, zowel bij de studenten als de locatiepartners.

Coronaveilig samen blokken

Sinds vorig academiejaar biedt STUDY360 studenten de kans om op een coronaveilige manier in kleine groepen samen te studeren. Daar is duidelijk behoefte aan: er waren circa 5000 deelnemers voor de grote blokperiodes tijdens de winter en in juni. Organisaties die het voorbije jaar noodgedwongen hun werking on hold moesten zetten, waaronder de cultuurhuizen, boden solidair hulp aan de studenten door hun locaties voor hen open te stellen. Elke editie kon STAN met STUDY360 zo minimaal een 10-tal tot zelfs meer dan 20 bloklocaties coronaproof inrichten, goed voor 300 tot 600 extra blokplaatsen.

Stad Antwerpen zet voor de zesde keer sinds de start van de gezondheidscrisis in op veilig samen blokken. STAN, de locatiepartners en veiligheidsdiensten zetten hiervoor opnieuw een arsenaal aan maatregelen in. Elke studielocatie wordt gemonitord: alle aanwezige studenten wordt gevraagd zoveel mogelijk op eenzelfde plek te studeren en alle geldende maatregelen in acht te nemen. Mondmaskerplicht en het gebruiken van de aanwezige desinfectiematerialen zijn evident. Registratie vooraf is verplicht, ventilatie en steward/suppoostenwerking zijn gegarandeerd. Zo kunnen alle studenten in alle rust studeren en zeker zijn van een veilige plek.

14 bloklocaties, 234 studieplekken

Ook deze winter staan heel wat organisaties paraat voor de studenten: brouwerij De Koninck, MAS (wandelboulevard en jongeren pop-up De Marina), Provinciehuis, Pulcinella, campus National (Thomas More hogeschool), Circuit Zuid, Federale Verzekering, Fosbury&Sons, Kavka, bib Park Merksem, zalen Tarmac en TAKEOFF in GATE15 en Urban City. Alle locaties worden bewust kleinschalig ingericht om veiligheidsmarges in te bouwen.

Uitstekende samenwerking

Stad Antwerpen is er via haar platform STAN in geslaagd om tijdens elke blokperiode in de coronacrisis het project STUDY360 flexibel aan te passen in functie van de studentennoden: veiligheid én welzijn.

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “STUDY360 ​ is alleen maar mogelijk dankzij de samenwerking van elke (locatie)partner en de studenten zelf. De organisatoren zorgen voor het coronaproof kader; de studenten maken er dankbaar en voorbeeldig gebruik van, zodat we ook dit keer een volwaardige editie kunnen aanbieden. Zo maken we samen studeren ook in deze tijden mogelijk: met aandacht voor ieders veiligheid én voor het welzijn van onze studenten.”

Praktisch

STUDY360 start op maandag 6 december 2021 (geleidelijke openstelling van bloklocaties) en loopt tot en met vrijdag 4 februari 2022. Alle info staat op www.study360.be.

Info voor de pers

Omwille van de veiligheid worden geen onaangekondigde bezoeken toegelaten. STUDY360 biedt stilte, rust en veiligheid aan de blokkende studenten. Daarom wordt aan journalisten gevraagd vooraf contact op te nemen met de persverantwoordelijke als ze interviews van studenten zouden willen afnemen of de bloklocaties zouden willen bezoeken tijdens de studieperiode. Dit kan enkel na het indienen van een persaanvraag via www.study360.be en vanaf woensdag 8 december. Respecteer tijdens uw bezoek de veiligheidsafstand en draag indien nodig een mondmasker.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Boris Mets Perscontact

Stad Antwerpen maakt gebruik van een nieuw verzendsysteem voor perscommunicatie. Voortaan kan je alle verstuurde persberichten ook raadplegen in onze nieuwsruimte op pers.antwerpen.be. Daar zullen ook telkens de dagordes college, gemeenteraad en gemeenteraadscommissies gepost worden.

Copyright headerbeeld: STAN - LUCID

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.