Strooidiensten paraat voor ijzel

Komende nacht rijden in Antwerpen de strooidiensten uit met code geel waardoor bruggen, de spoeddiensten en de meest gebruikte fietspaden preventief gestrooid worden.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: "Onze diensten zijn volop in de weer om de rijwegen en fietspaden ijsvrij te maken. Door het wisselvallige weer kunnen de dooimiddelen (pekel of zout) snel wegspoelen. Hierdoor kan er (terug) gladheid ontstaan wanneer het vriest. Wees dus uiterst voorzichtig op de weg en in het verkeer.”

Inzet van de stad

De stad heeft in totaal 1200 ton zout en 180.000 liter pekel in voorraad om te strooien via 28 strooiwagens en veel medewerkers die manueel bijstrooien op gladde plaatsen in de stad. Ook de voetpaden voor en rond stadsgebouwen worden sneeuw- en ijzelvrij gemaakt door de stadsdiensten.

  • De stad beschikt over 13 voertuigen die vooral ingezet worden om de fietspaden sneeuw- en ijzelvrij te maken.
  • Op alle Antwerpse marktpleinen staan er zoutkisten. Die kunnen marktkramers en winkeliers gebruiken om de omgeving rond hun marktkraam of winkel begaanbaar te maken.
  • De brandweer maakt indien nodig de tunnelhellingen van de Leientunnels sneeuw- en ijzelvrij op vraag van politie of stad.
  • Port Of Antwerp-Bruges draagt zorg voor de fiets- en voetpaden en de wegen in het havengebied.

Bewoners dragen hun steentje bij

Naast de inspanningen van de stad en andere diensten is elke bewoner verplicht om de stoep voor zijn deur proper en veilig te houden, zodat buren en voorbijgangers zonder ongelukken op hun bestemming geraken.

Klik hier voor meer informatie over hoe burgers zelf een steentje moeten bijdragen en de service voor 75-plussers.

Meer info

Meer informatie over de aanpak van de stad en het sneeuw- en ijzelplan dat hiervoor is opgesteld is te vinden op de www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Jeroen Verlonje Kabinetsmedewerker schepen Els van Doesburg
Dienstverlening & Bestuur
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.