Strooidiensten paraat voor ijzel

16 | 01 | 23

Doordat de temperaturen in de loop van de nacht onder het vriespunt gaan, kunnen op dinsdag 17 januari de wegen en fietspaden glad zijn. De strooidiensten rijden daarom maandagavond vanaf 23 uur uit met zout en pekel om de rijwegen en fietspaden veilig te houden. De bewoners wordt gevraagd om het voetpad voor hun woning veilig te houden.

De ijzel wordt vanaf 17 januari om 01.00 uur 's nachts verwacht. ​ De strooidiensten zullen daarom onder code 'rood-preventief' de bruggen, op- en afritten, grote invalswegen, spoeddiensten, grote wijkwegen, de routes van het openbaar vervoer, kleinere wijkwegen, fietsstraten en fietspaden ijzelvrij houden.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: "We doen er alles aan om de wegen en fietspaden veilig te maken maar hou het voorzichtig en pas je rijstijl aan. Aan fietsers: plan je route naar het werk of school door het sneeuw- en ijzelplan vooraf te raadplegen."

Inzet van de stad

  • De stad heeft in totaal 1200 ton zout en 180.000 liter pekel in voorraad om te strooien via 27 strooiwagens en veel medewerkers die manueel bijstrooien op gladde plaatsen in de stad. Ook de voetpaden voor en rond stadsgebouwen worden ijzelvrij gemaakt door de stadsdiensten.
  • De stad beschikt over 13 voertuigen die vooral ingezet worden om de fietspaden sneeuw- en ijzelvrij te maken.
  • Op alle Antwerpse marktpleinen staan er zoutkisten. Die kunnen marktkramers en winkeliers gebruiken om de omgeving rond hun marktkraam of winkel begaanbaar te maken.
  • Port of Antwerp-Bruges draagt zorg voor de fiets- en voetpaden en de wegen in het havengebied.

Bewoners dragen hun steentje bij

Naast de inspanningen van de stad en andere diensten is elke bewoner verplicht om de stoep voor zijn deur proper en veilig te houden, zodat buren en voorbijgangers zonder ongelukken op hun bestemming geraken.

Klik hier voor meer informatie over hoe burgers zelf een steentje moeten bijdragen en de service voor 75-plussers.

Meer info

Meer informatie over de aanpak van de stad en het sneeuw- en ijzelplan dat hiervoor is opgesteld is te vinden op de www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.