Sterke Vrouwennetwerk organiseert inspirerende activiteiten rond Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag van solidariteit en verbinding tussen vrouwen wereldwijd, waarbij we stilstaan bij de positie van vrouwen in de maatschappij en de strijd voor rechten en tegen ongelijkheid. In het kader van deze dag organiseert het Sterke Vrouwennetwerk van Antwerpen tal van gratis activiteiten tussen 8 en 12 maart, zoals debatavonden en workshops. Afsluiten doen ze op zaterdag 12 maart met een dag vol interessante en inspirerende workshops in Vrouwencentrum Alma (Paleisstraat 39, 2018 Antwerpen). De stad wil actief luisteren naar de Antwerpse vrouwen en zo haar beleid hier nog beter op afstemmen.

Schepen voor gelijke kansen en integratie Karim Bachar: “Omdat iedereen recht heeft op gelijke kansen wil de stad de weerbaarheid, de zelfbeschikking en de sociale en economische participatie van meisjes en vrouwen met een migratieachtergrond versterken. Dit doet de stad onder andere door het oprichten van een sterke netwerkgroep. De organisaties en verenigingen die hiervan deel uitmaken, hebben als gemeenschappelijk doel het voorzien van een aanbod rond empowerment en participatie van vrouwen met een migratieachtergrond.”

De stad ondersteunt deze netwerkgroep, waarbij de stem en het advies van vrouwen centraal staan, met als doel om het stedelijk beleid beter af te stemmen op de noden van de Antwerpse vrouwen.

Sterke Vrouwennetwerk van Antwerpen

Stad Antwerpen kent meer dan 50 organisaties die zich inzetten voor vrouwen met een migratieachtergrond. Zij vormen voor veel vrouwen een belangrijke thuisbasis, een inspiratiebron of gewoon een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. De stad ondersteunt daarom een netwerk van vrouwen dat actief van elkaar leert, ondersteunt en versterkt met het oog op gemeenschappelijke acties en mogelijke samenwerkingen. Dat netwerk heet het Sterke Vrouwennetwerk van Antwerpen.

Activiteiten

Voor de eerste keer werken Antwerpse vrouwenverenigingen tussen 8 en 12 maart samen rond de Internationale Vrouwendag. Verschillende verenigingen stellen hun aanbod die week open voor het brede publiek. Op zaterdag 12 maart wordt de week afgesloten met inspirerende workshops in Vrouwencentrum Alma (Paleisstraat 39, 2018 Antwerpen). Zo is er bijvoorbeeld een interactieve workshop over identiteit, een groepsgesprek rond gendergelijkheid, een sessie over preventie van verslaving, maar ook aandacht voor vrouwen met een handicap.

Meer info en het volledige programma lees je op allemaalantwerpenaar.be.

Allemaal Antwerpenaar

Ook via de campagne ‘Allemaal Antwerpenaar’ bindt de stad de strijd aan tegen racisme en discriminatie en roept ze alle Antwerpenaren op mee te werken aan een inclusieve stad. 14 maart lanceert de stad het vervolg op die campagne, die in 2021 al van start ging.

Voor persoonlijke verhalen van Antwerpenaren, informatie over verschillende thema's en inspiratie om mee te werken aan zo’n stad kan je terecht op www.allemaalantwerpenaar.be.

Karim Bachar Schepen bevoegd voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw
Jeroen Visser Woordvoerder schepen Karim Bachar
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.