Start werken vergroening Den Bell

Start werken vergroening Den Bell

Stad Antwerpen wil van haar administratief centrum Den Bell een kwalitatieve, groene plek maken voor de buurt, de bezoekers en het stadspersoneel. Vandaag werd het officiële startschot voor de werken gegeven. Als alles volgens plan verloopt, zullen ze dit najaar afgerond zijn.

Den Bell bevindt zich aan het Francis Wellesplein op het Zuid in Antwerpen. Dit is een plek in de Brederodewijk die gevoelig is aan wateroverlast, en in de zomer aan hittestress. Het openbare binnenplein van het gebouw is nu grotendeels verhard en er staan maar enkele bomen.

Meer ruimte voor groen en water

Met de herinrichting zet de stad specifiek in op regenwateropvang en vergroening. Er wordt ruim 4500 m² extra groen aangelegd op de daken, gevels en het binnenplein. De platte daken zijn ideaal om groene daken te creëren. De hoogste daken krijgen een groendak met vetplanten, kruiden en grassen. Daarnaast wordt ook natuurdak voorzien met zoveel mogelijk inheemse planten. Deze groene daken zorgen voor afkoeling tijdens de zomermaanden en vangen het regenwater mee op.

Schepen voor groen Els van Doesburg: “We ontharden en vergroenen meer dan 40% van het binnenplein. We planten hier 15 nieuwe bomen naast de bestaande 6. We voorzien 364 m² aan klimplanten en creëren met 2908 m² aan groendak één van de grootste groendaken van de stad. We maken van Den Bell een echte groene stadsoase waar picknicken, elkaar ontmoeten, sporten en spelen nog aangenamer wordt.”
Schepen voor patrimonium Annick De Ridder: “Van grijs en grotendeels verhard evolueert de binnenkoer van de iconische Den Bell met 4.500 m² extra groen naar een gezellige plek voor bezoekers, bewoners van de Brederodewijk en de eigen stadsmedewerkers. Zo geven we met ons eigen stadspatrimonium het goede onthardingsvoorbeeld. Uitkijken doen we naar de oplevering van de site dit najaar.”

Fasering van de werken

De werken verlopen in verschillende fases, zodat de plek steeds toegankelijk blijft voor medewerkers, bezoekers en gebruikers van de ondergrondse parking.

Eerst wordt het gedeelte van het binnenplein dat zich vlak bij de recent gerenoveerde toren bevindt, aangepakt. De aannemer start met het verwijderen van de losse elementen en de bestaande verharding. De stenen worden voorzichtig uitgebroken, zodat ze later kunnen worden hergebruikt.

Op de dragende constructie van het binnenplein wordt een laag geplaatst die het regenwater vasthoudt. De waterhoudende laag bestaat uit kunststof boxen, en in droge periodes vult de bestaande regenwaterput deze laag bij. De bovenliggende plantvakken krijgen dankzij deze laag toegang tot water. Zo verdwijnt het regenwater niet in het riool, maar wordt het nuttig gebruikt. Nadien worden het reliëf van de plantvakken en de verharding aangelegd.

Binnenplein en groendaken
Binnenplein en groendaken

In de volgende fases worden ook de andere delen van het plein uitgebroken en krijgen onder andere het multisportveld, de pergola en het gevelgroen een plaats.

De groendaken op hoogte worden vanaf eind januari aangelegd.

Als alles volgens plan verloopt, zijn alle werken dit najaar klaar.

Meer informatie is te vinden op www.antwerpenmorgen.be/denbell. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, departement Omgeving en van het Fonds ING Fund for Sustainable Buildings, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.


De toekomstbeelden uit dit persbericht staan in de mediagalerij. Ze zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Ellen Van Orshaegen Woordvoerder schepen Els van Doesburg
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Story image
Stadsontwikkeling Klimaat & Groen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.