Start werken Borsbeeksebrug

Op maandag 5 september start de heraanleg van de Borsbeeksebrug vlak bij station Antwerpen-Berchem, met uitzondering van het brugdeel boven de Ring. De stad installeert er nieuwe fietspaden en voetpaden, het wegdek wordt vernieuwd en de middenberm vergroend. Als alles volgens plan verloopt, zijn de werken in het voorjaar van 2023 afgerond.

Elke dag passeren heel wat voetgangers, fietsers en auto’s de lange Borsbeeksebrug, op weg van en naar station Antwerpen-Berchem of de site Post X. Om die route voor iedereen verkeersveiliger te maken, krijgt de straat nu een grondige heraanleg. ​ Het gaat om de delen aan weerszijden van de brug over de Ring. Voor die brug zelf is een renovatie van haar constructie nodig, een project van het Agentschap Wegen en Verkeer dat later zal ingepland worden.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: "De drukte op de Antwerpse ​ fietspaden neemt alsmaar toe, en om die reden investeren we in comfortabele en veilige infrastructuur. Dat is zeker zo op de Borsbeeksebrug, een drukke verbindingsroute voor fietsers van en naar de stad. Tegelijk zorgen we dat ook de voetgangers rond Post X erop vooruitgaan.”

Geplande werken

  • Er komt een dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde (kant Post X). Het fietspad aan de noordzijde wordt breder.
  • Er komt meer groen, met bomen in de middenberm.
  • Niet alleen de fietspaden maar ook het wegdek en de voetpaden worden vernieuwd. Bovendien creëert de stad een voetgangerszone in de strook naast het nieuwe politiegebouw.
  • De riolering krijgt een renovatie door Aquafin.
  • Aan het nieuwe politiegebouw komt een doorsteek over de trambaan voor de prioritaire voertuigen.

Fasering en verkeersimpact

De werken verlopen in verschillende fases, bij de eerste fase wordt de zuidzijde aangepakt. Bij de heraanleg gaat specifieke aandacht naar de doorstroming van het verkeer. Tijdens de eerste fase zal aan die kant (kant Post X, richting Diksmuidelaan) steeds minimum één rijstrook voor gemotoriseerd verkeer open blijven. Fietsers en voetgangers richting de Diksmuidelaan gebruiken dan weer het voet- en fietspad aan de overzijde van de straat.

Alle werken zullen in principe in het voorjaar van 2023 afgerond zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Alle informatie is ook na te lezen op www.antwerpenmorgen.be/borsbeeksebrug en https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/werken-events/heraanleg-borsbeeksebrug.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.