Start voorbereidende werken Ringpark Het Schijn 

Start voorbereidende werken Ringpark Het Schijn 

Vandaag zijn de voorbereidende werken gestart voor de aanleg van fase 1 van Ringpark Het Schijn. De werken vinden plaats in Deurne tussen de Lakborslei, Ten Eekhovelei en de rivier het Schijn. Het gaat om de verplaatsing van de hondenloopzone, de afbraak van de constructies in de volkstuinen, het veilig afsluiten en bouwrijp maken van het terrein, en het nodige archeologische onderzoek. 

Ringpark Het Schijn is het park dat start aan de zuidkant van Schijnpoort en zuidwaarts doorloopt tot aan het Rivierenhof. De rivier het Schijn en de Schijnvallei spelen de hoofdrol in het park. De waterloop wordt opnieuw helemaal bovengronds gelegd en vertakt, met twee eilanden en glooiende oevers. De bestaande toegangen tot het park worden buurtpleinen

Als de werken voor de Oosterweelverbinding ter hoogte van de Ten Eekhovelei vlot verlopen, kan de aanleg van fase 1 van Ringpark Het Schijn begin 2025 starten. Die fase omvat de aanleg van het natuureiland en het parkeiland achter de Lakborslei en Ten Eekhovelei. 

In aanloop daarvan starten vandaag alvast de voorbereidende werken

  • De hondenloopzone achter de speeltuin in de Ten Eekhovelei wordt verplaatst naar een nieuwe tijdelijke locatie, aan de doorgang richting het pompstation. 
  • De constructies in de volkstuinen Papenhof worden afgebroken. In fase 1 van Ringpark Het Schijn krijgen de volkstuinen een nieuwe plek. 
  • Het terrein tussen de Ten Eekhovelei en de rivier het Schijn wordt veilig afgesloten en bouwrijp gemaakt. 
  • Vervolgens wordt er archeologisch onderzoek gedaan. Er wordt een aantal proefsluiven gemaakt en boringen gedaan. Afhankelijk daarvan kan beslist worden om verder onderzoek te doen. 
Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Dit is het begin van een grote metamorfose voor de ruime omgeving van de Ten Eekhovelei. De werken aan de Oosterweelverbinding, de overkapping van de verdiept aangelegde Ringweg, de afbraak van het viaduct aan het Sportpaleis en de aanleg van Ringpark Het Schijn zullen een hefboom blijken voor de leefbaarheid van Deurne-Noord.” 

Impact werken 

De voorbereidende werken hebben een beperkte impact op de buurt. 

  • De hondenloopzone achter de speeltuin in de Ten Eekhovelei wordt afgesloten vanaf maandag 27 mei en verplaatst. Ten laatste op maandag 10 juni is de hondenloopzone op de nieuwe locatie open, aan de doorgang richting het pompstation. 
  • Het Ringfietspad tussen de huidige hondenloopzone en het pompstation wordt vanaf maandag 27 mei afgesloten, net zoals de verbinding tussen de Lakborslei, ter hoogte van de voormalige garage Thuy, en de huidige hondenloopzone. 

De speeltuin in de Ten Eekhovelei blijft tijdens de werken steeds open en bereikbaar. 

Meer info

AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen, coördineert de aanleg van Ringpark Het Schijn. Het ontwerpteam is De Urbanisten en Omgeving cv in samenwerking met Ney & Partners.

Alle informatie over Ringpark Het Schijn is te vinden op www.degroteverbinding.be, klik hier voor de rechtstreekse link. 


In de mediagalerij staan de renders uit dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.