Start Ronde van Vlaanderen opnieuw in Antwerpen

Start Ronde van Vlaanderen opnieuw in Antwerpen

Op paaszondag 31 maart – Nieuwe route door binnenstad

Dinsdag 26 maart 2024

Vandaag presenteerden stad Antwerpen en organisator Flanders Classics het lokale programma voor de 108ste editie van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Na een ommetje in Brugge vorig jaar ligt de start van Vlaanderens Mooiste terug in Antwerpen, op paaszondag 31 maart. Wie zijn favoriete renners van dichtbij wil bewonderen, kan terecht op de ploegenvoorstelling op de Grote Markt. De start ligt opnieuw op de Scheldekaaien ter hoogte van het Steenplein. Nieuw is dat de renners vervolgens nog een mooi rondje door de Antwerpse binnenstad afwerken vooraleer ze richting Vlaamse Ardennen trekken. De vele liefhebbers hebben dus meer mogelijkheden dan ooit om hun wielerhelden te zien passeren.

De laatste rechte lijn naar de Ronde is vandaag ingezet. De klok in de startboog op de Scheldekaaien telt vanaf nu minutieus af naar zondag 31 maart om 10.00 uur, het moment waarop het klassieke wielerpeloton onder het geklingel van de paasklokken aan de wedstrijd begint.

Jammer genoeg zal Antwerpen Tadej Pogacar, de winnaar van vorig jaar, niet mogen verwelkomen op het startpodium. Maar met onder andere de huidige wereldkampioen en tweevoudige Ronde-winnaar Mathieu van der Poel, publiekslieveling Wout van Aert en Antwerpenaar Victor Campenaerts staan er minstens even mooie namen op de deelnemerslijst. Het wordt dus zeker weer smullen voor alle wielerliefhebbers in trotse startstad Antwerpen.

Warm welkom

Wie zo dicht mogelijk bij de renners wil geraken, moet vanaf 8.15 uur paraat staan aan het grote podium op de Grote Markt. De renners fietsen traditiegetrouw van hun teambussen op de Scheldekaaien over de gele loper naar dat startpodium in de schaduw van het Schoon Verdiep. Daar worden ze voorgesteld aan het publiek en krijgen ze een meer dan warm welkom. De presentatoren van dienst zijn Tess Elst en Max Vryens. Elk team rijdt de gele catwalk van de Grote Markt op met zelfgekozen muziek. Dat is dus hét moment om je favoriete renners van dichtbij te bewonderen op hun flitsende tweewielers.

Start en ‘Rondje’ Antwerpen

Om 10.00 uur zal burgemeester Bart De Wever aan de grote startboog op de Scheldekaaien ter hoogte van het Steenplein het startschot geven.

Schepen voor sport Peter Wouters: "Op Pasen start de Ronde van Vlaanderen eindelijk weer in Antwerpen, in de schaduw van de kathedraal. Geen betere timing en plek om de hoogmis van het Vlaamse wielrennen en het eerste Monument van de ‘Heilige Week’ op gang te trappen. Het voordeel van het overslaan van een kopbeurt is dat we voor deze editie van de Ronde over héél frisse en gretige benen beschikken om à bloc te gaan en er een bruisend wieler- en volksfeest van te maken. Als luxeknecht cijferen we ons wat graag weg voor Vlaanderens Mooiste, een dankbare kopvrouw die neemt én geeft. Naast de economische en promotionele return zorgt de Ronde voor een belangrijke maatschappelijke meerwaarde. Ze brengt mensen samen en stimuleert de Antwerpenaar om nog meer op de (koers)fiets te springen. Zo past de Ronde van Vlaanderen perfect in de ‘velosofie’ van de stad.”

Nieuw dit jaar is dat de renners na de start eerst nog een ‘Rondje’ Antwerpen rijden alvorens ze richting Oost-Vlaanderen trekken. Dat betekent dat de koershelden heel wat langer in de stad te bewonderen zullen zijn dan in vorige edities. Ze fietsen via de Scheldekaaien richting Scheldestraat waar ze het bijna volledig afgewerkte Zuidpark, een van de nieuwe hotspots in de stad, zullen passeren. Van daaruit gaat het via Kronenburgstraat, Mechelseplein en Oudaan richting de bekendste winkelstraat van het land, de Meir. Via het Operaplein en de Leien fietsen ze tot slot zoals de voorbije jaren door de Waaslandtunnel naar Linkeroever.

“Een mooie toevoeging die stad Antwerpen wereldwijd in de kijker zal plaatsen”, bevestigt Tomas Van Den Spiegel, de CEO van organisator Flanders Classics. “Dankzij de langere passage in Antwerpen ligt ook de officiële start van de koers nog op Antwerps grondgebied. Ter hoogte van het Galgenweel op Linkeroever zal de startvlag naar beneden gaan en kan de wedstrijd meteen echt losbarsten. Van daaruit trekt het peloton via de Dorpen van de Ronde naar de Vlaamse Ardennen waar Oude Kwaremont en Paterberg de hoofdrol zullen spelen. Na 271 kilometer zullen we omstreeks 16.30 uur de opvolger van Tadej Pogacar kennen.”

Trotse stad in een Rondekleedje

Antwerpen heeft de start van dit topwielerevenement een jaar moeten missen. Daarom is de stad in de aanloop nog eens helemaal aangekleed in het thema.

Bovenop de klassieke affiches en vlaggen is er dit jaar ook een bijzondere foto-opportuniteit: op het Operaplein staat sinds 18 maart een grote installatie van 8 meter breed en 2,5 meter hoog met daarop een prachtige illustratie in het thema, gemaakt door de Antwerpse illustrator Jango Jim. Wielergekke Antwerpenaren en alle andere voorbijgangers kunnen hier een unieke foto van zichzelf nemen terwijl ze op het winnaarspodium staan of hun gezicht door een van de uitsparingen steken.

Ook een groot deel van de Velo-stations in de binnenstad wordt in een Rondekleedje gestoken. Zo zet de stad de vele Velo-gebruikers, die regelmatig hun eigen ‘Rondje’ Antwerpen afleggen, op een leuke manier in het spotlicht.

Koerszalige Pasen

Omstreeks 10.30 uur zijn de renners Antwerpen uit. Ook na hun vertrek zijn er echter nog redenen genoeg om in de stad te blijven hangen. Zo kunnen koersliefhebbers terecht in een van de vele wielercafés die de stad rijk is om de koers live verder te volgen. Op het Mechelseplein zet de stad tussen de terrassen een groot scherm, waar wielerfans -hopelijk onder een stralend lentezonnetje- niets hoeven te missen van hun favoriete wielerklassieker.

Voor wie na de start iets minder wielergerelateerd wil doen, valt er op paaszondag ook nog heel wat te beleven. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan een Antwerps museum, een passage bij een van de vele horecazaken, een fietstocht door de stad, of de laatste dag van de expo in Het Steen over drie smakelijke jarigen: 140 jaar Bakkerij Goossens, 120 jaar Perrette chocolade en 90 jaar Antwerpse Handjes.

Mobiliteit en bereikbaarheid

Het vertrek van een internationale wielerwedstrijd als de Ronde van Vlaanderen heeft uiteraard een impact op het verkeer. Zowel op zaterdagochtend 30 maart (voor de start van ‘We Ride Flanders’, de Ronde voor wielertoeristen) als op zondagvoormiddag 31 maart zal het verkeer in de stad op verschillende plaatsen hinder ondervinden en zijn er plaatselijke parkeermaatregelen van kracht.

Bezoekers komen best te voet, met de (deel)fiets, (deel)step of het openbaar vervoer naar de stad. De park-and-rides zijn bereikbaar en een goede keuze om in combinatie met het openbaar vervoer gemakkelijk en snel naar de startzone te komen.

De gedetailleerde bereikbaarheidsinfo, verkeers- en parkeerinfo en een routeplanner zijn te vinden op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Alle info over het Rondeweekend in Antwerpen staat op www.derondeinantwerpen.be.


In de mediagalerij staat het plannetje met de route van de renners in Antwerpen; een reeks foto's van de vorige start in Antwerpen (2022); het campagnebeeld; foto's van de installatie op het Operaplein en een Velo-station met aankleding. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Sport
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.