Start heraanleg Arenaplein in Deurne-Zuid

De heraanleg van het Arenaplein in Deurne-Zuid is gestart. Dat wordt vernieuwd tot een groot driehoekig plein in kleiklinkers met veel groen, een basketbalveld en een voetbalveld. Heel wat nieuwe bomen zullen zorgen voor schaduw en geluidsbuffering. Waterbuffers zullen regenwater opvangen en laten infiltreren in de ondergrond. Alle bovengrondse parkeerplaatsen worden gegroepeerd in één parking langs de Muggenberglei. Als alles vlot verloopt, zijn alle werken afgerond in het voorjaar van 2026.

De heraanleg omvat het gebied omsloten door de gevel van de Arenahal, bibliotheek Arena, de Muggenberglei, en de Dokter Romain de Velstraat tot aan de overgang naar de Frans Baetenstraat / Gabriël Vervoortstraat. Het gaat om het uiterst westelijke deel van de Arenawijk, dat momenteel nog bestaat uit een verblijfsruimte met een basketbalveld, verharde parkeerplekken verspreid over het plein, en een groenzone.

Schepen voor publieke ruimte en groen Ken Casier: “Het Arenaplein uit de bekende Arenawijk in Deurne-Zuid wordt vernieuwd tot een groot driehoekig plein met veel groen en maar liefst 112 nieuwe bomen én met een slimme wateropvang. Een ideale plek om te ontspannen dus, met naast een nieuw basketbalveld en voetbalveld ook ruimte voor kleinschalige evenementen. Het mobiele containerpark blijft hier plaatsvinden en er komen twee sorteerstraten. Kortom, dit wordt in elke betekenis van het woord ‘een schoon plein'!

Driehoekig plein

Het nieuwe Arenaplein wordt een groot driehoekig plein in kleiklinkers. Er komt opnieuw een basketbalveld, en een voetbalveld. Beide sportvelden worden verdiept aangelegd. Kleinschalige evenementen en bestaande activiteiten zoals de markt en het mobiele containerpark kunnen blijven plaatsvinden. Op het vernieuwde Arenaplein komen ook twee sorteerstraten.

Ontharden en vergroenen

Bij het ontwerp van het nieuwe Arenaplein was het uitgangspunt om zo veel mogelijk bestaande bomen te behouden. Daar bovenop komen er 112 nieuwe bomen bij. Die zijn zo veel mogelijk inheems en hittebestendig, voor een duurzaam bomenbestand. Voor het gras en de bloemen zullen vier verschillende bloemen- en graslandmengsels worden gebruikt. Stad Antwerpen gaat na de heraanleg een extensief maaibeheer voeren, wat inhoudt dat er slechts één of twee keer per jaar wordt gemaaid. Het groen groeit zo wilder en weelderiger, en er ontstaat een grotere biodiversiteit. Na de heraanleg van het Arenaplein zal er 15% minder verharding zijn, en 15% meer groen.

Opvang hemelwater

Met de heraanleg van het plein zet de stad in op infiltratie en buffering van hemelwater. Er komen vier waterbuffers die hemelwater opvangen en laten infiltreren. Bijkomend is het ontwerp erop voorzien dat bij zeer hevige neerslag de grasvlaktes onder water lopen tot aan de zitranden van de sportvelden. Bij nóg extremer weer is voorzien dat ook de sportvelden onder water kunnen lopen en zo tijdelijk mee hemelwater opvangen.

Toekomstbeeld © CLUSTER Landschap & Stedenbouw
Toekomstbeeld © CLUSTER Landschap & Stedenbouw

Mobiliteit

Bij het ontwerp van de publieke ruimte is zo veel mogelijk rekening gehouden met fietsers en voetgangers. De nieuwe paden bestaan uit gewassen beton. De parkeerplaatsen worden gegroepeerd in één parking met 103 parkeerplaatsen langs de Muggenberglei, die wordt aangelegd met kasseien. Een deel van de nieuwe bomen wordt daar geplant, wat voor verkoeling zal zorgen. Bij grotere evenementen in de Arenahal kan het voorplein ook als parking ingezet worden.

Heraanleg in drie fases

De werken worden uitgevoerd in drie fases. Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zal dat gebeuren volgens onderstaande timing.

  • Fase 1: 22 april - midden mei 2025: tijdens deze korte eerste fase worden leiding- en graafwerken uitgevoerd aan het einde van de Gabriël Vervoortstraat, bij de overgang naar de Frans Baetenstraat. De Gabriël Vervoortstraat wordt daar dan ook tijdelijk afgesloten voor verkeer.
  • Fase 2: midden mei - september 2025: tijdens fase 2 wordt het grootste deel van het projectgebied ingenomen als werfzone. De Dokter Romain de Velstraat wordt tijdens deze fase volledig afgesloten voor verkeer. Wat parkeren op het Arenaplein betreft, blijft enkel een aantal parkeerplaatsen voor ’t Fortje en aan bib Arena bereikbaar. Er wordt bijkomend een tijdelijke parking met een 35-tal parkeerplaatsen ingericht op het sportveld voor de Arenahal.
  • Fase 3: september 2025 - voorjaar 2026: tijdens fase 3 blijft het grootste deel van het projectgebied werfzone. De Dokter Romain de Velstraat is wel opnieuw open voor verkeer. Bijkomend wordt nu het openbaar domein tot aan de gevels van bib Arena, de Arenahal en dienstencentrum Arena ingenomen als werfzone. Er wordt een doorgang voor voetgangers voorzien zodat de bib, de Arenahal en het dienstencentrum bereikbaar blijven.

Impact op de buurt

Tijdens de verschillende werffases is er onvermijdelijk een impact op de buurt. Op de website www.agvespa.be/arenawijk#werfinfo is steeds de laatste info te vinden. Buurtbewoners hebben een brief in de bus gekregen, en worden bij elke fasewissel op de hoogte gehouden.

Nieuwe toekomst Arenawijk

De heraanleg van het Arenaplein past binnen een groter plan voor een nieuwe toekomst voor de Arenawijk, een project dat stad Antwerpen en Woonhaven Antwerpen samen realiseren. Het district Deurne en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zijn belangrijke partners.

De gebouwen in de zuidrand van de wijk worden gerenoveerd tot private woningen. De gebouwen in de noordrand worden afgebroken en er komt een nieuwbouw van sociale woningen, een sporthal en een basisschool.

Meer informatie

AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert het project, met water-link en Aquafin als partners. Aannemer Hertsens Infra nv voert de werken uit, naar het ontwerp van CLUSTER landschap & stedenbouw. Meer info over het stadsproject Arenawijk staat op www.agvespa.be/arenawijk.

 

In de mediagalerij staan de twee toekomstbeelden van het Arenaplein, en hieronder kan het ontwerpplan worden gedownload. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Ontwerpplan Arenaplein.pdf

PDF 2.5 MB

Ken Casier

Schepen bevoegd voor publiek domein, groen, stadsreiniging, afval, innovatie, digitalisering, loketten en districtswerking

Patrick Janssens

Schepen bevoegd voor stadsontwikkeling en wonen

Lauranne Van Dongen

Woordvoerder schepenen Koen Kennis en Ken Casier

Rebecca Van Remoortere

Woordvoerder schepenen Janssens, Van de Kelder en Bachar

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 565.000 inwoners, 173 nationaliteiten, 55.000 studenten en 99.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.