Stadsbreed programma asfalteren fietspaden 

Antwerpen is een fietsstad, en investeert daarom in comfort en veiligheid op fietspaden. De stad werkte nu een actieplan uit om de fietspaden onder haar beheer die nog niet geasfalteerd zijn, te asfalteren. Ook hoogteverschillen aan aansluitingen tussen het fietspad en de rijbaan worden daarbij weggewerkt. Het gaat in totaal over meer dan 30 kilometer fietspad dat een nieuwe bovenlaag krijgt. 

Geasfalteerde fietspaden bieden niet alleen een beter fietscomfort dan fietspaden met tegels of betonstraatstenen, ze verhogen ook de veiligheid van de gebruikers. Een effen fietsoppervlak vermindert immers de kans op eenzijdige ongevallen – dat zijn ongelukken waarbij geen andere verkeersdeelnemers betrokken zijn. 

De stad wil deze legislatuur nog zeker 30 fietspaden aanpakken. Het gaat om niet-geasfalteerde fietspaden waarvoor nog geen heraanleg voorzien is. Ze hebben een gezamenlijke lengte van 32,6 kilometer.  

Bij de werken zal ook telkens het hoogteverschil aan de aansluiting van deze fietspaden met de rijbaan uitgevlakt worden indien nodig. 

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: "Steeds meer Antwerpenaren gebruiken de fiets voor hun verplaatsingen in stad en districten, en dat moedigen we aan. Wie wil fietsen, moet dat veilig en comfortabel kunnen doen. Onze rood geasfalteerde fietspaden zijn wat dat betreft een keurmerk. Wie daar fietst, weet dat hem of haar een leuke rit te wachten staat."

Het gaat om de onderstaande fietspaden (waarbij de Fortsteenweg en de Toekomstlaan in Merksem als eerste aan de beurt komen): 

ANTWERPEN Stuivenbergplein - Van Kerckhovenstraat

BERCHEM Diksmuidelaan

BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO ​ Monnikenhofstraat

BORGERHOUT Bikschotelaan

DEURNE Alfons Schneiderlaan (van Jan Welterslaan tot Ter Heydelaan)

DEURNE Jan Welterslaan (van Oude Bosuilbaan tot A. Schneiderlaan)

DEURNE Gallifortlei

DEURNE Alfons Schneiderlaan (van Ter Heydelaan tot Ruggeveldlaan)

DEURNE Jozef Verbovenlei

DEURNE Menegemlei

DEURNE Eksterlaar, tussen Menegemlei en Constant Jorislaan

DEURNE Boekenberglei (van Ruimtevaartlaan tot Drakenhoflaan)

EKEREN Klein Heiken

HOBOKEN Coöperatielaan

HOBOKEN Oudestraat

HOBOKEN Steynstraat

HOBOKEN Van Praetstraat

MERKSEM Rodeloopstraat

MERKSEM Toekomstlaan

MERKSEM Lange Bremstraat

MERKSEM De Lunden

MERKSEM Fortsteenweg

MERKSEM Melgesdreef

MERKSEM Lambrechtshoekenlaan

MERKSEM Nieuwdreef

MERKSEM Moeshofstraat

WILRIJK Krijgslaan

WILRIJK Boekstraat

WILRIJK Jules Moretuslei

WILRIJK Sint-Bavostraat

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.