Stadhuis kleurt blauw bij start Actiemaand Dikkedarmkanker

Op vrijdag 1 maart zet stad Antwerpen de start van de Actiemaand Dikkedarmkanker van het Centrum voor Kankeropsporing letterlijk in de schijnwerpers, door het stadhuis blauw uit te lichten van 17.00 uur tot middernacht.  

In maart start het Centrum voor Kankeropsporing haar jaarlijkse bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Mensen tussen 50 en 74 jaar krijgen dan een set in de brievenbus om zelf op een eenvoudige manier een staal van hun stoelgang te nemen. Door dat gratis te laten testen in een labo kan de ziekte vroeger worden opgespoord.  

Schepen voor gezondheidszorg Els van Doesburg: “Jaarlijks sterven in dit land 3000 mensen aan darmkanker. Dat zijn 8 mensen per dag! Wanneer darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt, heb je méér dan 90% kans op genezing. Dan is het toch, letterlijk, poepsimpel: doe de test! Er valt zoveel leed mee te vermijden en daar is het ons tenslotte om te doen.”  

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een darmpoliep een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak nog voor er echt sprake is van kanker.  

Met de uitlichting van het stadhuis wil stad Antwerpen extra aandacht voor het gratis bevolkingsonderzoek creëren. 

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Ellen Van Orshaegen Woordvoerder schepen Els van Doesburg
Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.