Stad zorgt voor snellere afhandeling verblijfsaanvragen Oekraïense oorlogsvluchtelingen

Stad Antwerpen heeft al 1468 digitale verblijfsaanvragen ontvangen van Oekraïense vluchtelingen sinds de start van de oorlog, naar schatting samen goed voor een 2.900-tal Oekraïners die wachten op een inschrijving bij stad Antwerpen. Andere jaren behandelt de stad zo’n 10.000 nieuwkomerdossiers per jaar, nu zit de stad dus bijna in één derde daarvan op enkele weken tijd. De stad heeft haar procedure nu zo aangepast dat zij deze aanvragers, in afwachting van afspraak tot inschrijving, een digitale bijlage 15 bezorgt. Zo krijgen zij toegang tot de arbeidsmarkt en hebben ze recht op sociale dienstverlening.

Procedure

Nadat Oekraïense vluchtelingen in ons land zich hebben aangemeld in het registratie­centrum op de Heizel, moeten ze zich wenden tot de stad of gemeente waar ze verblijven. Daar moeten ze een verblijfskaart aanvragen, de zogenaamde A-kaart. Dat is een bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister. 

Een verblijfsaanvraag bij het loket Migratie verloopt in een aantal stappen, waaronder een grondige identiteits- en woonstcontrole. Indien die controles kloppen wordt men ingeschreven in de gemeente en krijgt men een vreemdelingenkaart (A-kaart) inclusief rijksregisternummer. De aanvrager moet hiervoor 2 fysieke afspraken maken bij het loket Migratie.

Bijlage 15

Door de toestroom aan aanvragen de afgelopen weken, was er een lange wachttijd ontstaan. In afwachting van de definitieve uitkomst van die gestarte procedure, krijgt de aanvrager nu al de zogenaamde bijlage 15 per mail toegestuurd. Dat document geeft de aanvrager al toegang tot onze arbeidsmarkt en geeft recht op de nodige sociale dienstverlening, zoals het aanvragen van een leefloon en groeipakket voor de kinderen.

610 personen hebben ondertussen een digitale bijlage 15 ontvangen. Van 858 aanvragers moet de procedure nog opgestart worden. Deze mensen zullen nog voor eind deze week hun digitale bijlage 15 ontvangen en een eerste afspraak krijgen.

Schepen voor loketten Nabilla Ait Daoud: "Op deze manier willen we Oekraïense vluchtelingen zo snel mogelijk hun weg laten vinden in onze stadsgemeenschap. We geven ze toegang tot onze arbeidsmarkt zodat ze een baan kunnen zoeken en ze krijgen zo recht op de nodige sociale dienstverlening."

Tijdelijke loketten in den Bell

De stad heeft in den Bell tijdelijke loketten geïnstalleerd om de toestroom van Oekraïense vluchtelingen te kunnen stroomlijnen. Tegen het einde van deze week zullen er 7 loketten geopend zijn. De stad zal hier bijkomend nog extra capaciteit voorzien zodat er op korte termijn 10 loketten in den Bell geopend zijn om mensen verder te helpen.

Geen gevolgen voor service stadsloketten

Hoewel al deze aanvragen extra werk betekenen voor de loketwerking, blijft de stad haar dienstverlening aanbieden zoals anders.


https://www.antwerpen.be/oekraine

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.