Stad zet werkzoekenden met arbeidsbeperking in tijdens DUOday
Stad Antwerpen neemt op 2 juni voor de tweede maal deel aan DUOday, een initiatief waarbij werkzoekenden met een ondersteuningsnood de kans krijgen voor één dag een duo te vormen met een werknemer in een bedrijf. De stad ontvangt op DUOday 14 werkzoekenden in verschillende functies op een aantal stedelijke locaties. De stad wil zo de drempel voor deze werkzoekenden verlagen om deel te nemen aan stedelijke selecties.
DUOday is een initiatief van GTB in samenwerking met UNIZO, VERSO, VDAB, VOKA en de Werkplekarchitecten. Op deze werkbelevingsdag, die jaarlijks doorgaat in verschillende Europese landen, vormen werkzoekenden met een beperking of gezondheidsprobleem een DUO met een werknemer in een bedrijf.
Stad Antwerpen neemt al voor de tweede keer deel en zet 14 werkzoekenden in op meerdere stedelijke locaties als parkeerwachter, stadstoezichter, straatveger, medewerker containerpark, onderhoudsmedewerker zwembad of administratief medewerker.
Coördinator van DUOday Wannes Marivoet: “Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is de werkzaamheidsgraad van mensen met een beperking of gezondheidsproblemen nog steeds 30% lager dan de gemiddelde Vlaamse beroepsactieve bevolking. Een belangrijke hefboom om hier verandering in te brengen, is het leren kennen en ontdekken van deze mensen. Dat is de kracht van DUOday.”
Divers personeelsbeleid
Door deel te nemen aan projecten als deze wil de stad in de toekomst meer en meer inzetten op inclusieve werving. De werkzoekenden krijgen bij de stad de kans om hun talenten te tonen en kunnen het beeld van een bepaalde job toetsen aan de realiteit. De stad ontdekt zo ook de mogelijkheden van deze werkzoekenden en wil zo de drempel verlagen voor deze werkzoekenden om effectief te solliciteren voor een van de openstaande functies.
Schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud: “Stad Antwerpen hecht een groot belang aan een divers personeelsbeleid. Met onder meer onze deelname aan DuoDay zetten we ons in om meer mensen met een beperking of gezondheidsprobleem aan boord te krijgen bij de stad. Iedere medewerker krijgt de kans om zijn of haar competenties maximaal te ontplooien, wij als werkgever maken werk van een efficiënt ondersteuningsbeleid.”