Stad zet in op toegankelijk vrijetijdsaanbod
Stad Antwerpen lanceert een oproep om het Antwerpse vakantie- en vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren te versterken en toegankelijker te maken. Die oproep richt zich specifiek tot Antwerpse vrijetijdsaanbieders. Bijkomend zal de stad ook een sociaal fonds inzetten. Daarmee wil ze ieder kind een kwalitatief en toegankelijk vrijetijdsaanbod op maat bieden.
Ook tijdens schoolvakanties hebben kinderen en hun gezinnen nood aan een kwalitatief aanbod waarbij ze geen drempels ervaren om deel te nemen. Dit houdt in dat kinderen speelmogelijkheden en ontplooiingskansen krijgen en hun ouders werk, opleiding en gezin vlot kunnen combineren. Verder moet het aanbod voor alle kinderen toegankelijk en betaalbaar zijn.
Schepen voor jeugd Jinnih Beels: “Ieder kind moet kunnen deelnemen aan vrijetijdsaanbod naar keuze, daarbij mag de prijs van het aanbod geen drempel vormen. Daarom ondersteunen we onze vrijetijdsaanbieders bij het invoeren van een kansentarief voor vakantieaanbod. Enerzijds via de pilootprojecten met een aanbod voor kinderen van 2,5 tot en met 12 jaar. Anderzijds willen we dit doortrekken voor jongeren vanaf 12 jaar door een sociaal fonds in te zetten om ook voor hen het vrijetijdsaanbod toegankelijker te maken.
Kansentarief
In het kader van deze ondersteuning voorziet de stad middelen om het kansentarief, dat 80% korting biedt op de standaardprijs, in te voeren. Daarmee engageert ze zich om het kansentarief te ondersteunen volgens het principe van de solidaire kostendeling, waarbij het verschil tussen de standaardprijs en het kansentarief wordt gedeeld door de organisator en de stad.
Naast het wegnemen van de financiële drempel via het invoeren van een kansentarief wordt ook aan het verlagen van andere drempels gewerkt. Die drempels zijn er op verschillende vlakken: communicatief, mentaal, fysiek, …
Oproep voor pilootproject
De organisaties die zich inschrijven voor deze oproep, engageren zich om:
- Het kansentarief toe te kennen volgens het principe van de derdebetalersregeling, waarbij de ouder enkel het persoonlijk aandeel betaalt;
- Deel te nemen aan een ondersteuningstraject van de stad Antwerpen rond een toegankelijkheidsplan;
- Kinderen en hun ouders te bevragen over hun noden en wensen.
Voorstellen kunnen ingediend worden tot en met 30 april.
Meer info over de oproep en de voorwaarden vind je via: https://www.antwerpen.be/info/61fa8556265c1134623ca500/pilootprojecten