Stad zet in op extra cultuuraanbod voor jeugd en lanceert  webtool ‘Vakantiekiezer’ voor volledig vakantieaanbod 

Stad zet in op extra cultuuraanbod voor jeugd en lanceert webtool ‘Vakantiekiezer’ voor volledig vakantieaanbod 

Met de nieuwe Antwerpse Cultuurweken zet de stad in op extra cultureel aanbod voor kinderen en jongeren van 3 tot en met 14 jaar tijdens de zomer. Dankzij de Vakantiekiezer, een handige webtool, kunnen ouders dan weer makkelijk het volledige vrijetijdsaanbod in heel de stad raadplegen.  

Vakantiekiezer: het volledige aanbod tijdens schoolvakanties op één plek 

De stad streeft naar een uitgebreid, toegankelijk en kwalitatief aanbod voor kinderen en jongeren, dat tegelijk ook een antwoord biedt op de opvangnood bij ouders. Dankzij de Vakantiekiezer kunnen ouders het volledige vrijetijdsaanbod tijdens schoolvakanties raadplegen. Omdat alles gebundeld staat op één website, vinden gebruikers snel en makkelijk een dagactiviteit, themaweek, sportkamp of speelpleinwerking. Wie gebruik maakt van de filters, krijgt een overzicht op maat op basis van locatie, leeftijd of periode. Er kan ook gefilterd worden op kansentarief of inclusief aanbod voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte.  

Jinnih Beels, schepen voor jeugd: “Als stad willen we een kwalitatief jeugdaanbod voor elk kind en iedere jongere. Dat betekent ook dat kinderen en hun ouders makkelijk hun weg moeten kunnen vinden naar dat aanbod. Met deze nieuwe tool bundelen we de verschillende initiatieven en kan men er ook eenvoudig op inschrijven. Zo trachten we zo veel mogelijk drempels weg te nemen. Goed voor de jeugd, handig voor ouders.” 

Zoek een activiteit of kampje op www.antwerpen.be/vakantiekiezer. Inschrijven voor activiteiten verloopt steeds via de websites van de organisatie zelf. 

Story image

Extra aanbod: Antwerpse Cultuurweken 

Stad Antwerpen zet ook in op extra aanbod in 2024. Naast de gekende Sportweken worden in 2024 samen met zes cultuurpartners de Antwerpse Cultuurweken voor het eerst georganiseerd. De stad lanceerde in oktober 2023 een oproep naar partners om Cultuurweken voor kinderen en jongeren te organiseren.  

De volgende zes partners zorgen voor een creatieve zomer voor kinderen en jongeren: 

  • Coccolarte: kunstenkamp voor kinderen in het Middelheimmuseum.
  • Creatief Schrijven: speelse taalbeleving voor kinderen onder begeleiding van een ervaren schrijfdocent in bibliotheek Permeke.  
  • JEF: vijfdaagse workshop in het Rubenshuis waarin spelen en experimenteren met film en kunst centraal staat. De kinderen maken kennis met de werken van Rubens, en gaan hier creatief mee aan de slag.  
  • das Kunst: kunstfabriek voor kinderen en jongeren in Het Oude Badhuis, Nova, Rubenshuis en bibliotheek Permeke. 
  • Zuidgeluid: muziek en theater voor kinderen in Het Oude Badhuis.  
  • Skillz: STEAM-kamp: technologische en creatieve kampen voor kinderen en jongeren in bibliotheek Couwelaar. 
Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: “Tijdens de Cultuurweken – met duizend beschikbare plaatsen – kan de Antwerpse jeugd op een speelse en ontspannende manier kennismaken met een waaier aan creatieve disciplines. We laten onze kinderen en jongeren proeven van kunst en cultuur. We willen hen inspireren om er actief mee aan de slag te gaan in hun vrije tijd. Dat is prettig en belangrijk, want – hoe speels ook –, zo’n Cultuurweek versterkt de competenties die in de toekomst aan relevantie zullen winnen, zoals creativiteit, kritisch denken, sociale vaardigheden ook. Zo krijgen de kinderen de cultuurmicrobe te pakken, en hopelijk raken ze er nooit meer vanaf!”

In de Vakantiekiezer kunnen gebruikers de Antwerpse Cultuurweken vinden met de zoekterm ‘cultuurweken’. Inschrijven voor de Cultuurweken kan vanaf 15 januari door te klikken op het kampje naar keuze. De Antwerpse Cultuurweken vind je ook op deze webpagina

Headerfoto: das Kunst © Michiel Devijver

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Nel Aerts Woordvoerder schepen Jinnih Beels

 

Jeugd & Onderwijs Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.