Stad wint Federale Prijs Armoedebestrijding met 'Digitaal Inclusieve Wijk'

Stad Antwerpen, SAAMO en buurtwerking Elegast vzw mochten vandaag de Federale Prijs Armoedebestrijding in ontvangst nemen voor het succesvolle project 'Digitaal Inclusieve Wijk'. Die prijs werd dit jaar al voor de 14de keer uitgereikt, waarbij ze een oproep deden naar organisaties en projecten die op een innovatieve en duurzame manier werken rond digitale inclusie. Deze prijs vormt voor de stad en haar partners de ultieme bekroning voor een jarenlange inzet op digitale inclusie.

Stad Antwerpen, SAAMO en Elegast hielpen de afgelopen jaren al duizenden mensen op weg in de digitale wereld. Zij mochten vandaag in Brussel de Federale Prijs Armoedebestrijding in ontvangst nemen voor het succesvolle project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’. 

Dat project werd opgestart met de steden Antwerpen, Gent en Kortrijk, die de krachten bundelden om de lijnen uit te zetten. Vervolgens startte de testfase, waarbij elke stad in samenwerking met de partnerorganisaties het project in een aantal wijken uit rolde. In Antwerpen bleek deze buurtgerichte aanpak een schot in de roos. Het resultaat van deze inspanningen vertaalde zich in een toolbox, die ondertussen ook al gebruikt wordt door andere organisaties en lokale besturen.

Schepen voor digitalisering Erica Caluwaerts: "Bij het begin van deze legislatuur hebben we onszelf de ambitie opgelegd om in te zetten op meer digitalisering, maar ook om de toegankelijkheid ervan te verhogen. Deze prijs is een erkenning van onze inspanningen. Maar het werk is nog niet af. We streven ernaar dat alle Antwerpenaren voldoende digitale vaardigheden hebben om mee te kunnen in onze digitale samenleving. Ik wens SAAMO en Elegast dan ook te bedanken voor hun inzet voor dit mooie project.”

Digitaal Inclusieve Wijk

Voor het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ werken de buurtorganisaties SAAMO en Elegast vzw, met ondersteuning van stad Antwerpen, gebiedsgericht in Antwerpen-Noord, Antwerpen-Dam, Borgerhout, Deurne-Noord en op het Kiel. 

Het project is gebaseerd op vijf pijlers: toegang tot wifi en een toestel, individuele ondersteuning, ondersteuning in groep, digitale oefenkansen via andere activiteiten en coördinatie in de wijk. De activiteiten bereiken in de deelnemende wijken hoofdzakelijk mensen die geen toestel en/of internet hebben, geen of weinig digitale vaardigheden hebben en geen of een te beperkt netwerk hebben. De toegenomen digitalisering van diensten zorgt er namelijk voor dat die kwetsbare doelgroep daardoor uitgesloten wordt van essentiële basisrechten.

Bij de organisatie worden buurtbewoners actief betrokken, zo ontwikkelde buurtwerking Elegast een aanbod op basis van een bevraging in de sociale huisvesting in de wijk. Ook heel wat vrijwilligers denken actief mee na over de aanpak van de activiteiten.

Daarnaast werken ze binnen dit project ook outreachend, wat wil zeggen dat medewerkers huisbezoeken doen, aanwezig zijn tijdens oudergroepen in scholen of bij sociale projecten zoals de sociale kruidenier. SAAMO trekt bijvoorbeeld met een mobiele digi-tafel met computers en internet de wijk in. Door deze methodes te combineren bereikt dit project een kwetsbare doelgroep die moeilijk toegang heeft tot digitale diensten.

Projectcoördinator SAAMO Mattia De Pauw: “De Federale Armoedeprijs winnen is een pluim voor alle vrijwilligers, deelnemers en partners van de Digitaal Inclusieve Wijk.” ​ 
Wannes, vrijwilliger buurtwerking Elegast: “Ik ben erg tevreden vandaag. Dit vrijwilligerswerk wil ik met veel plezier verder blijven doen. Ik krijg vooral vragen over formulieren en kopiëren. Ik ben blij dat ik zo iets voor anderen kan betekenen.“
Afdelingscoördinator Buurtwerking Elegast Jeroen Buytaert: “Deze prijs is een mooie erkenning en we hopen dat we het outreachen, de digitale oefenkansen en de samenwerking verder kunnen zetten.”

Iedereen Digitaal Antwerpen

Stad Antwerpen neemt niet enkel zelf veel initiatieven op vlak van digitale inclusie, maar biedt ook ondersteuning aan verschillende organisaties die met hun projecten inzetten op digitale participatie van de Antwerpenaar. Zo blijft de stad ook de komende jaren inzetten op het bevorderen van digitale vaardigheden bij kwetsbare doelgroepen.

Erica Caluwaerts

Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken

Kelly Broos

Kabinetsadviseur schepen Caluwaerts

Copyright headerbeeld: POD Maatschappelijke Integratie

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.