Stad werkt aan nieuw geluidsactieplan

Verminderen langdurige blootstelling aan lawaai - Creëren van rustige plekken binnen 400 meter van elke inwoner

Stad Antwerpen werkt aan een nieuw geluidsactieplan. Het bevat maatregelen die de stad wil nemen om geluidshinder op haar grondgebied zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken, en acties om de geluidskwaliteit te behouden waar die goed is. Het college nam kennis van het ontwerpplan. Vanaf 10 april kunnen alle Antwerpenaren hun feedback erop geven. ​

Geluidshinder heeft een negatieve impact op de gezondheid. Daarom streeft stad Antwerpen ernaar om blootstelling van haar inwoners aan omgevingslawaai zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen. In navolging van de Europese richtlijn Omgevingslawaai maakt de stad elke vijf jaar geluidskaarten op, die de basis vormen voor een geluidsactieplan.

Het nieuwe ontwerp geluidsactieplan baseert zich op de meest recente geluidskaarten. Hierin is alle geluid veroorzaakt door wegverkeer, spoorverkeer (inclusief tram), luchtverkeer en industriële activiteiten in kaart gebracht.

Gezond geluidsklimaat

De stad heeft de ambitie om tegen 2050 een aangenaam en gezond geluidsklimaat te creëren voor alle Antwerpenaren, door de blootstelling aan omgevingslawaai te verminderen of te voorkomen.

In het nieuwe geluidsactieplan worden twee doelstellingen opgenomen:

  • Het verminderen van het aantal woningen dat langdurig is blootgesteld aan meer dan 70 decibel en
  • Het creëren van een toegankelijke en kwaliteitsvolle luwteplek op maximaal 400 meter van elke woning in de stad.

Voor woningen onderhevig aan meer dan 60 decibel wordt ingezet op maatregelen om geluidshinder te verminderen. Op termijn wil de stad evolueren naar een situatie waarbij geen enkele woning meer langdurig onderhevig is aan geluid van 70 decibel of meer.

Daarnaast wil Antwerpen een netwerk van toegankelijke en kwaliteitsvolle luwteplekken verder uitbouwen – dat zijn plekjes met een aangenaam geluidsklimaat waar mensen even tot rust kunnen komen, zoals buurtparkjes of (binnen)pleintjes. Door die met elkaar te verbinden via luwere routes zoals tuinstraten, groenblauwe verbindingen of trage wegen, kunnen bewoners en bezoekers zich op een aangename manier verplaatsen door de stad.

Schepen voor leefmilieu Karim Bachar: “We onderschatten soms hoe belastend omgevingslawaai kan zijn voor ons welzijn en onze gezondheid. Een stad moet bruisen, maar je moet er ook je rust kunnen vinden. Onder meer op de plekken waar veel kinderen en jongeren zijn zoals kinderdagverblijven, scholen en jeugdorganisaties moeten we voldoende rust kunnen bieden. Ik nodig alle Antwerpenaren uit om hun feedback te geven op het plan.

Maatregelen en acties

Het geluidsactieplan, dat bestaat uit 7 delen, bevat een brede waaier aan maatregelen en acties. Deel 1 gaat over het flankerend beleid zoals het in beeld brengen en monitoren van geluidshinder en het succesvol inzetten van innovaties om geluidshinder te verminderen. Delen 2, 3 en 4 bevatten maatregelen voor stiller wegverkeer, stiller spoorverkeer van treinen en trams, en stiller luchtverkeer. Deel 5 focust op de industrie en stadsactiviteiten, zoals de technische installaties bij evenementen. Het zesde deel geeft duiding hoe ruimtelijk en stedenbouwkundig beleid geluidshinder kan beperken door bij planning en ontwerp rekening te houden met omgevingslawaai. En het laatste deel somt acties op om een netwerk te realiseren van kwaliteitsvolle luwteplekken en van publieke ruimte met een aangenaam geluidsklimaat.

Een aantal maatregelen valt onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Als stad kan Antwerpen onder meer ingrijpen op een stiller wegdek, een stillere stedelijke vloot door elektrificatie, verder inzetten op de modal shift en het gebruik van geluidsarme mobiele machines bij werven, kramen en evenementen. Daarnaast speelt de stad een belangrijke rol bij het creëren van groene luwteplekjes, de realisatie van de Ringparken met de daaraan gekoppelde geluidsmaatregelen, en de planning van scholen en kinderopvang op plekken met een goed geluidsklimaat.

Openbaar onderzoek

De stad vraagt actieve input van de Antwerpenaar op dit ontwerp geluidsactieplan. Vanaf 10 april tot en met 11 mei zal het online raadpleegbaar zijn op www.antwerpen.be (klik hier voor de rechtstreekse link) en kan iedereen reacties meegeven.

Alle opmerkingen worden vervolgens verwerkt bij het maken van het definitieve geluidsactieplan. Dat wordt dan ter goedkeuring voorgelegd aan het college, waarna de stad de maatregelen en acties uitrolt.

Karim Bachar

Schepen bevoegd voor jeugd, leefmilieu en samenlevingsopbouw

Rebecca Van Remoortere

Woordvoerder schepenen Janssens, Van de Kelder en Bachar

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 565.000 inwoners, 173 nationaliteiten, 55.000 studenten en 99.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.