Stad voert verbod in op uitdelen commerciële flyers

Stad Antwerpen zal een verbod invoeren op het uitdelen van commerciële flyers. Het verbod richt zich specifiek op flyers met een commercieel of promotioneel doel. Die belanden al te vaak op de grond, wat zorgt voor een vuil straatbeeld en extra werk voor de medewerkers van stadsreiniging. Met deze wijziging in de politiecodex wil de stad, naast alle andere acties, blijven inzetten op de strijd tegen zwerfvuil. Het verbod zal ingaan na goedkeuring op de gemeenteraad.

Geen totaalverbod 

Het uitdelen van flyers die evenementen ondersteunen of info geven zoals bijvoorbeeld een programmaboekje blijft wel toegestaan. Ook blijft het mogelijk flyers aan te bieden via een stand, omdat bezoekers daar uit eigen beweging een flyer kunnen nemen. Het uitdelen van gratis samples (zoals blikjes of koekjes) kan enkel indien er vooraf schriftelijke toelating is van de burgemeester. 

Burgemeester Bart De Wever: "Wanneer er flyers uitgedeeld worden, nemen mensen die vaak aan zonder dat ze er om gevraagd hebben. Uiteindelijk belanden die op de grond en vervuilen ze onze stad. Met dit verbod roepen we een halt toe aan dat soort zwerfvuil.”  

Dagelijkse prioriteit 

Dagelijks zetten honderden stadsmedewerkers en duizenden vrijwilligers zich in om de Antwerpse straten en pleinen proper te houden. Daarnaast onderneemt stad Antwerpen dagelijks acties om de problematiek rond zwerfvuil aan te pakken. De stadstoezichters gaan elke dag op pad en zorgen, door het vaststellen van overtredingen en het uitschrijven van GAS-pv's, voor een veilige, propere en aangename woon- en werkomgeving. Naast de strengere handhaving zet de stad verder in op sensibilisering van haar inwoners en bezoekers om samen te werken aan een propere en veilige stad. 

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: "We voeren de strijd tegen zwerfvuil op alle fronten. Soms is sensibiliseren, opruimen en bestraffen niet voldoende. Sommige zaken hebben geen nut en en willen we gewoon niet in onze stad. Met het verbod op commerciële flyers slaan we twee vliegen in één klap; we sluiten een deel zwerfvuil definitief uit en mensen worden niet meer lastiggevallen door ongevraagde reclame."

 

Bart De Wever Burgemeester
Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.