Stad verzekert toekomst KSA Berghemerburcht door erfpachtovereenkomst

Stad Antwerpen zal een gebruiksovereenkomst afsluiten met KSA Berghemerburcht voor de site aan de Willem van Laarstraat, en zal hiervoor een erfpachtovereenkomst opmaken met de Private Stichting Vicariaat Antwerpen. Op die manier verzekeren de stad en het bisdom de toekomst van de KSA, die al 45 jaar lang activiteiten voor kinderen en jongeren organiseert in de wijk Oud-Berchem. Zij kunnen het gebouw en bijhorende domein blijven gebruiken voor de komende 39 jaar. Zo blijft de stad inzetten op het Antwerpse jeugdwerk en kunnen meer dan 190 kinderen en jongeren de komende jaren blijven genieten van het aanbod in hun buurt. 

De site van KSA Berghemerburcht, de jeugdorganisatie die al 45 jaar lang activiteiten voor kinderen en jongeren organiseert in Berchem, is eigendom van de Private Stichting Vicariaat Antwerpen, die als juridische eigenaar de belangen van de parochie Sint-Willibrordus behartigt. De gebruiksovereenkomst tussen die stichting en KSA werd in de zomer van 2021 stopgezet, wat ook een einde zou betekenen voor de werking van deze jeugdorganisatie. Op vraag van het bisdom trad stad Antwerpen op als bemiddelaar voor de verschillende gebruikers van de site met als resultaat een erfpachtovereenkomst met de Private Stichting Vicariaat Antwerpen en een gebruiksovereenkomst met de KSA.

Gedeeld gebruik infrastructuur

Met deze overeenkomst neemt de stad het beheer van de gebouwen op zich. Het gebruik ervan zal, behalve door de KSA, zo breed mogelijk ingezet worden. Zo kan de site op momenten dat de KSA niet actief is, gebruikt worden door de academie, scholen en andere verenigingen met een ruimtenood.

Schepen voor jeugd Jinnih Beels: “Investeren in jeugd is ook investeren in ruimte. Ik ben dus blij dat we in Oud-Berchem een oplossing hebben gevonden voor de 190 kinderen en jongeren van de KSA die hun gebouw en speelterrein dreigde kwijt te raken. We zijn hierover als stad met de jeugdvereniging en het Vicariaat in overleg gegaan, en vonden een overeenkomst voor de site. De voorziene ruimte zal ook gebruikt kunnen worden door omliggende scholen, de academie en jeugdverenigingen. In een stad als Antwerpen is gedeeld ruimtegebruik de toekomst.”
Bisschop Johan Bonny: “Ook bisdom Antwerpen draagt de jeugdwerking een warm hart toe. We zijn dan ook verheugd dat de beheerdersoplossing voor de ganse Willem Van Laarstraat 25-site, waaraan de Private Stichting Vicariaat Antwerpen achter de schermen van het gewaardeerde coachingtraject in alle discretie werkte, er nu is. Behalve de stad neemt tweede partner Het Pandschap de zorgen omtrent een duurzaam beheer over van de parochie en is de toekomst van de locatie zo voor minstens veertig jaar verzekerd. Die oplossing verdient een pluim voor al wie ze mogelijk maakte.”

KSA Berghemerburcht

Bij KSA Berghemerburcht, in de wijk Oud-Berchem, staat elk weekend een enthousiaste groep jongeren klaar om kinderen vanaf zes jaar een onvergetelijke namiddag of avond te bezorgen. 

De nieuwe gebruiksovereenkomst is dan ook bevrijdend nieuws voor de honderdvijftig leden, veertig leidsters en leiders, ouders, oud-leiding, buurtbewoners en tal van andere sympathisanten van de lokale KSA-afdeling.

“De meeste van onze leden en leiding wonen in Oud-Berchem. We maken deel uit van een buurtnetwerk met de parochie, de winkeliers en buurtbewoners. We willen dicht bij huis actief zijn. We zijn dan ook enorm dankbaar voor het afgelegde traject en de nieuwe kansen die ons geboden worden”, reageert leider Cas Veraert.

KSA is met 260 groepen en 360.000 leden een van de grootste jeugdbewegingen van Vlaanderen.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Michiel Vanackere Kabinetsmedewerker schepen Jinnih Beels
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.