Stad verwelkomt Tall Ship Dar Młodziezy aan cruiseponton

Opleidingsschip Dar Młodziezy zet Antwerpse kadetten af na zeestage

Stad Antwerpen verwelkomt opnieuw het opleidingsschip Dar Młodziezy, dat vrijdag 21 april aanmeert bij het cruiseponton langs het Steen. Iedereen die wil kan deze indrukwekkende driemaster, die vorig jaar nog in Antwerpen te gast was in het kader van de Tall Ships Races, hier komen bewonderen vanaf vrijdagochtend tot zaterdagavond. De stad heeft een lange voorgeschiedenis met The Tall Ships Races en deze wereldberoemde zeilwedstrijd zal ook in 2026 en 2030 Antwerpen als Anchor Port aandoen. Tussen de races door ontvangt de stad Tall Ships als ‘friendly host port’. De Dar Młodziezy is hier nu om de kadetten van de Antwerp Maritime Academy terug af te zetten na hun zeestage van vier weken.  

Stad Antwerpen mag op regelmatige basis imposante schepen verwelkomen aan het cruiseponton ter hoogte van het Steen en in de Stadshaven. Dit weekend krijgt de stad bezoek van een oude bekende, de Dar Młodziezy, die vrijdagochtend 21 april om 8 uur aanmeert en zaterdagavond 22 april om 20 uur terug vertrekt. Een bezoek aan het schip is niet mogelijk.

Dar Młodziezy

Deze Poolse driemaster, waarvan de naam 'Geschenk van de jeugd' betekent, is 40 jaar oud. De Antwerp Maritime Academy (de Hogere Zeevaartschool) gebruikt de Dar als zeilopleidingsschip sinds 2008 en ook dit jaar komt het schip een 100-tal eerstejaarsstudenten terug afzetten na hun zeestage van vier weken. De Dar Młodziezy is een trouwe deelnemer aan The Tall Ships Races en was ook bij de laatste editie in Antwerpen, in de zomer van 2022.

Dar Młodziezy
Dar Młodziezy

The Tall Ships Races in Antwerpen

Antwerpen heeft een rijke voorgeschiedenis met The Tall Ships Races. Zeven keer al mochten de imposante Tall Ships aanmeren in Antwerpen, waarvan de laatste keer vorige zomer in 2022. Ook in 2026 en 2030 zal Antwerpen als zogenaamde Anchor Port het decor vormen voor deze wereldberoemde zeilwedstrijd.  

Tussen de races door fungeert stad Antwerpen als ‘friendly host port’. Zo ontvangt ze regelmatig imposante Tall Ships, zoals recent nog de Alexander Von Humboldt II en nu dus de Dar Młodziezy.  

Ocean Nova

Vrijdag 21 april krijgt de stad ook bezoek van de Ocean Nova, een expeditiecruise die voor de eerste keer naar Antwerpen komt. Deze cruise is gespecialiseerd in Arctische expedities en biedt plaats voor maximaal 78 passagiers. Het schip zal vrijdagochtend 21 april aanmeren en vertrekt 's avonds opnieuw.


De persmap en vorige persberichten over The Tall Ships Races in Antwerpen zijn te vinden op https://tallships.antwerpen.be/pers/

Bart De Wever Burgemeester
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Lauranne Van Dongen Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.