Stad verwelkomt internationale bussen op Franklin Rooseveltplaats

Op dinsdag 31 januari verhuisde de Antwerpse halte voor internationale bussen naar een voormalig perron van De Lijn op de Franklin Rooseveltplaats, perron B5. Dat betekent het einde van hun huidige halte op het Astridplein, perron 7. De nieuwe halte zal extra bereikbaar en zichtbaar zijn voor de busmaatschappijen en hun passagiers. BlaBlacar, Flixbus en Airport Express zullen gebruik maken van de nieuwe locatie. Stad Antwerpen verwelkomde de eerste reizigers feestelijk met Antwerpse Handjes.

De vorige halte van de internationale bussen bevond zich op het Astridplein. Vanwege de hoge verkeersdruk daar ging de stad in samenspraak met de sector en De Lijn op zoek naar een nieuwe locatie dicht bij het station Antwerpen-Centraal.

Uit die gesprekken kwam de Franklin Rooseveltplaats als meest zichtbare en bereikbare plek voor reizigers. De overstapmogelijkheden op trein, tram en bus liggen er bovendien op een boogscheut van het perron.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "De voordelen die de halte op de Rooseveltplaats heeft, spreken voor zich: comfortabeler, ruimer, overzichtelijker. Dat is in het voordeel van alle partijen, niet het minst de reizigers."

De reguliere havenlijnen van De Lijn zijn ingekort tot Park and Ride Luchtbal, om plaats te maken aan het perron. Dat gebeurde in overleg met stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges. Om het gebruik van de nieuwe halte op een goede manier te regelen, werd met elke busmaatschappij afzonderlijk een overeenkomst afgesloten.

Stefan Van den Abbeele, vervoerregiomanager De Lijn: “We zijn tevreden dat er een oplossing is gevonden die voor alle betrokken partijen werkt. Op de Rooseveltplaats zijn de verschillende verkeersstromen beter te organiseren. Ook voor de reizigers van de internationale bussen is dit een verbetering: zij hebben meteen tal van interessante overstapmogelijkheden met bus en tram van De Lijn voor het uitkiezen om zo hun eindbestemming te bereiken.”

Met de komst van de nieuwe halte zal ook de tijdelijke halte op de Quinten Matsijslei geen dienst meer doen als op- en afstapplek voor reizigers van de internationale busmaatschappijen. De halte blijft dit jaar nog wel bestaan als wachtlocatie voor een te vroege of te late aankomst.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.