Stad verwelkomt Flanders DC in ModeNatie en verdiept samenwerking

Stad Antwerpen verwelkomt Flanders DC, die zich vanaf 2023 in de Antwerpse ModeNatie vestigen. Flanders DC zal vanuit dit nieuwe hoofdkwartier haar vernieuwde werking specifiek toespitsen op de creatieve sectoren mode en design in Vlaanderen. Daarnaast gaan ze een samenwerkingsovereenkomst aan met stad Antwerpen, waarbij ze met verschillende initiatieven extra inzetten op het versterken van het ondernemerschap in deze sectoren. Ze zetten daarbij hun expertise in om Antwerpse modeprofessionals en designers te adviseren en te ondersteunen.

Flanders DC ondersteunde tot nu toe ondernemers uit alle creatieve sectoren in Vlaanderen, maar zal vanaf 2023 al haar middelen inzetten op mode en design. Deze twee creatieve sectoren zijn immers de motor voor economische en maatschappelijke vooruitgang. Flanders DC zal dit doen vanuit hun nieuw hoofdkwartier, strategisch gevestigd in de ModeNatie in Antwerpen.

​Deze vernieuwde strategie sluit nauw aan bij de visie van het modeplan van de stad, onder de noemer ‘Antwerp, laboratory of fashion’, en de werking van de creatieve community ‘ANTWERP.POWERED BY CREATIVES.’.

Samenwerking stad Antwerpen

Stad Antwerpen ging nog een stap verder en tekende een overeenkomst met Flanders DC waarmee, naast de reguliere werking, extra activiteiten worden ontwikkeld die zich toespitsen op versterking van het ondernemerschap in Antwerpen. De focus ligt op de sector mode, maar ook design komt aan bod.

Schepen voor economie en innovatie Erica Caluwaerts: “De creatieve sector is de derde grootste werkgever in de stad Antwerpen. We zijn daarom heel blij met de terugkeer van Flanders DC in de ModeNatie. Dit bevestigt onze positie als mode- en designcentrum van het land. Vorig jaar lanceerden we al het modeplan 21+, dat samenwerking tussen de verschillende spelers binnen de modesector stimuleert. De vestiging van FDC in Antwerpen zal deze dynamiek alleen maar versterken.” ​

Mentorprogramma in mode

Flanders DC startte in 2022, samen met stad Antwerpen, een Mentorship network voor startende modeontwerpers, dat in 2023 verder uitgerold wordt. In het kader van dit project doet Flanders DC beroep op ervaren designers, ondernemers of experten in de mode, waarmee startende professionals kunnen sparren en kennis kunnen delen. Die kennisdeling gebeurt zowel in groep als tijdens aparte duomomenten.

​Daarnaast zijn er ook expertendagen, matchmaking events en rondetafels, waar ze samen relevante thema’s over mode en design behandelen.

Verschillende initiatieven

Via hun internationale werking worden jonge modeontwerpers of designers in het buitenland in de kijker gezet en geïntroduceerd in het netwerk van Flanders DC.

​Flanders DC zal maandelijks adviesdagen voor modeondernemers en designers organiseren in designcenter De Winkelhaak | House of C te Antwerpen.

​Verder zal Flanders DC, samen met stad Antwerpen, in een overleg zetelen met de Antwerpse modeankers het ModeMuseum Antwerpen en de afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, alsook stakeholders uit de modesector. Zo willen deze partners een gedragen beleid garanderen en de mode- en designsector in Antwerpen verder op de kaart zetten.

​Flanders DC blijft de tweejaarlijkse modeconferentie FashionTalks organiseren in Antwerpen, waarmee ze verder inzetten op de internationale positionering van Antwerpen als modestad. Ook bekijkt Flanders DC hoe Antwerpen als locatie in bestaande of nieuwe events een rol kan spelen, om zo het ecosysteem te verbreden, met focus op meer inclusie en meer diversiteit.

Antwerp, laboratory of fashion

Stad Antwerpen wil haar positie als ‘Antwerp, laboratory of fashion’ versterken en het mode-ecosysteem mee uitbouwen door de sector te stimuleren en te ondersteunen en opportuniteiten te voorzien. Zo roept de stad ondernemers op om innovatieve projecten in mode en design in te dienen. Geselecteerde projecten ontvangen dan financiële ondersteuning van de stad, om zo versneld te kunnen opstarten.

​Daarnaast ondersteunt de stad kleine B2B-events die een thema in mode belichten én zet ze in op coachingtrajecten waar ook modeprofessionals aan kunnen deelnemen, zoals The Circular Kickstart of Start it @ KBC fashion accelerator program.

​Flanders DC zal de projecten, de events en de trajecten mee selecteren en aangeboden sessies mee invullen rond bvb. fashion tech, duurzaamheid of innovatie.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Alexander Mertens Kabinetsadviseur schepen Erica Caluwaerts
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.