Stad verwelkomt eerste huisvuilwagens op waterstof

Stad verwelkomt eerste huisvuilwagens op waterstof

Stad Antwerpen verwelkomt twee nieuwe huisvuilwagens op waterstof. Deze nieuwe wagens zijn uitgerust met een elektrische motor met batterijen en een brandstofcel, en halen zonder uitstoot van CO2 het huishoudelijke afval op in de stad. Dit initiatief is een primeur voor Vlaanderen en komt er met de steun van het Europese REVIVE-project en het Clean Hydrogen Partnership. Een eerste voertuig werd de voorbije maand uitvoerig getest, het tweede voertuig wordt nu ook in gebruik genomen.

Brandstofcel en waterstof

Binnen de stedelijke vloot van stad Antwerpen hebben huisvuilwagens het grootste effect op de uitstoot. De omslag naar volledig elektrische voertuigen is hier moeilijk vanwege de benodigde capaciteit en het hoge gewicht van de batterij zelf. Een mogelijke oplossing is een elektrische aandrijving, maar dan aangevuld met een brandstofcel en waterstoftanks, om zo een groter bereik mogelijk te maken. Voertuigen op waterstof stoten geen CO2 of fijn stof en stikoxides uit, maar enkel waterdamp. Waterstof vergroot niet alleen de actieradius, er kan bovendien ook snel bijgetankt worden. Zo vermijdt men de lange oplaadtijd van een elektrische batterij.

Stad Antwerpen neemt nu officieel twee huisvuilwagens op waterstof in gebruik. Een eerste voertuig werd de voorbije maand uitvoerig getest. Het tweede voertuig wordt nu ook in gebruik genomen. Die voertuigen zullen waterstof tanken bij DATS24 op de Boomsesteenweg in Wilrijk, of aan het waterstoftankstation van CMB.TECH aan het Havenhuis. De ombouw van de twee gewone diesel-huisvuilwagens naar brandstofcelwagens gebeurde door E-Trucks Europe in Lommel.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: "Antwerpen loopt altijd voorop wat betreft innovatie. Ook nu weer, want we zijn de eerste stad van Vlaanderen die huisvuilwagens op waterstof in dienst nemen. Deze propere huisvuilwagens zijn een win-win-win; ze stoten geen CO2 uit, geen fijn stof en ze maken amper lawaai. Op die manier zorgen we voor een propere huisvuilophaling in de stad.”

REVIVE-project

In het kader van het Europese REVIVE-project worden minstens 14 huisvuilwagens, aangedreven door brandstofcellen in combinatie met waterstof, in verschillende Europese steden getest. Door deel te nemen wil stad Antwerpen de verdere technologische ontwikkeling van brandstofcellen ondersteunen en cruciale inzichten verwerven in het onderzoek naar de toekomstige generatie van zware voertuigen. De stad wil zo verder blijven inzetten op de duurzaamheid van haar stedelijke vloot.


In de mediagalerij staan foto's van de huisvuilwagens op waterstof. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg

Copyright headerbeeld: Dries Luyten

Het project wordt ondersteund door het Clean Hydrogen Partnership en zijn leden Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.