Stad verwelkomt deelfietsen Donkey Republic in Ekeren

In augustus startte Donkey Republic met de uitrol van 1650 deelfietsen in 32 gemeentes binnen de Vervoerregio Antwerpen en het Waasland. Vanaf maandag 7 november is Ekeren aan de beurt. Daar zullen de 190 tweewielers een welkome aanvulling vormen op het bestaande mobiliteitsaanbod. Zo wil stad Antwerpen blijven inzetten op de bereikbaarheid van het district.

Donkey Republic is met 16.000 fietsen in 71 steden een succesvol en betrouwbaar systeem. Deze opvallende oranje deelfietsen doen nu hun intrede in het district Ekeren. Ze zullen geplaatst worden in speciaal daarvoor ingerichte ‘hubs’ of dropzones. Die worden zoveel mogelijk in de buurt van multimodale knooppunten en strategische locaties ingericht. De exacte plekken daarvoor zijn nu bepaald. Er komen een 30-tal dropzones verspreid doorheen Ekeren, onder andere aan het districtshuis (naast de bushalte), aan het zwembad en op de Markt.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Met Velo heeft stad Antwerpen al bewezen een performant deelsysteem voor fietsen te kunnen ontplooien. Ook dat netwerk hebben we stapsgewijs uitgerold, elke dag maken duizenden fietsers in stad en districten er gebruik van. Met de elektrische deelfietsen van Donkey Republic ambiëren de stad, Vervoerregio en Lantis hetzelfde op grotere schaal. De modal shift is reeds gerealiseerd in de stad, hetzelfde willen we nu ook zien in de districten. En uiteraard leggen we voor al die fietsers meer en meer veilige en comfortabele fietsinfrastructuur aan.”

De uitrol is een belangrijke stap vooruit in de bereikbaarheid van Ekeren, omdat dat district niet beschikt over het Antwerpse Velo-systeem. In Ekeren zullen in eerste instantie 38 elektrische en 152 gewone fietsen worden uitgezet. Nadien volgt er een evaluatie, aan de hand van de data die Donkey Republic zal aanleveren.

Ekers districtsburgemeester Koen Palinckx: “We zijn bijzonder verheugd met de komst naar Ekeren van deze deelfietsen van Donkey Republic. In samenwerking met stad Antwerpen, de Vervoerregio en Lantis worden 190 fietsen over een 30-tal locaties verdeeld in Ekeren. Hiermee krijgen we een zeer sterk en uitgebreid netwerk over gans het grondgebied: goed voor de modal shift en goed voor onze gezondheid!”
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Koen Palinckx Districtsburgemeester district Ekeren
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Kelly Stark Communicatieverantwoordelijke district Ekeren

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.