Stad verwelkomt 400 vastgoedstudenten voor event rond discriminatie en stelt bijkomende acties voor

Stad verwelkomt 400 vastgoedstudenten voor event rond discriminatie en stelt bijkomende acties voor

Lancering e-learning voor studenten en Infopunt Discriminatie Huurwoningen

Stad Antwerpen mocht donderdag 23 november een 400-tal studenten vastgoed van over heel Vlaanderen verwelkomen voor !nclude, een studiedag rond inclusie en non-discriminatie op de huurmarkt georganiseerd door Fonds 323. De stad stelt ook enkele nieuwe initiatieven voor in het kader van haar actieplan voor gelijke kansen op de huurwoningmarkt. Zo ontwikkelde ze een e-learning voor studenten vastgoed rond discriminatie, die ze beschikbaar stelt voor alle Vlaamse opleidingen vastgoed. Nog in Antwerpen gaat er ook een proefproject van start, waarbij de stad een infopunt installeert waar huurders, verhuurders en makelaars terechtkunnen met vragen over discriminatie op de huurwoningmarkt. Met deze initiatieven blijft de stad inzetten op gelijke kansen op de Antwerpse huurmarkt.

In het Elisabeth Center in Antwerpen vond op donderdag 23 november !nclude plaats, een grootschalig event voor alle laatstejaarsstudenten vastgoed van Vlaanderen, georganiseerd door Fonds 323 (Sociaal Fonds voor de Vastgoedsector) in samenwerking met de stad. Tijdens een goedgevulde dag met workshops en lezingen lag de focus op het brengen van een positieve diversiteitsboodschap en op sensibilisering rond de problematiek van discriminatie op de woonmarkt.

Directeur Fonds 323 Rik De Stoop: "Fonds 323 zet al jaren in op diversiteit en inclusie. Daarom zijn we bijzonder tevreden met deze geslaagde derde editie van !nclude, ons diversiteitsevent waar stad Antwerpen dit jaar voor het eerst mee haar schouders onder zette."
Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar was ook aanwezig op het event: "Dat we hier vandaag 400 studenten van over heel Vlaanderen mogen ontvangen om het over inclusie en non-discriminatie te hebben, toont aan dat we als stad enorme stappen vooruit hebben gezet op het vlak van gelijke kansen op de huurmarkt. Van praktijktesten tot actieplannen en nu zelfs een infopunt voor huurders, verhuurders en makelaars, we nemen de strijd tegen discriminatie serieus, want elke Antwerpenaar verdient een gelijke behandeling."

De keuze voor Antwerpen als locatie voor dit event is niet toevallig. De stad is dankzij haar cel Gelijke Kansen voortrekker in de strijd tegen discriminatie op de huurwoningmarkt en onderneemt heel wat initiatieven in het kader van haar actieplan, gaande van praktijktesten tot vormingen voor makelaars en studenten. Stad Antwerpen lanceert nu nog twee projecten: een e-learning voor Vlaamse vastgoedstudenten en een infopunt voor huurders, verhuurders en makelaars voor vragen over discriminatie op de huurwoningmarkt.

E-learning voor vastgoedstudenten

Stad Antwerpen ontwikkelde een e-learning specifiek voor studenten vastgoed, waarin ze het juridische kader rond discriminatie toepast op de huurwoningmarkt en het begrip discriminatie en de kwalijke gevolgen daarvan toelicht. Verder bevat de digitale opleiding ook praktische tips rond hoe ze als toekomstige vastgoedmakelaar niet-discriminerend de juiste kandidaat-huurder kunnen selecteren. De stad werkte hiervoor samen met BIV, CIB, Fonds 323, AP Hogeschool, Atlas en Unia. Via Fonds 323 zullen alle Vlaamse opleidingen vastgoed gebruik kunnen maken van de e-learning.

Infopunt Discriminatie Huurwoningen

Het Infopunt Discriminatie Huurwoningen is een proefproject dat nog loopt tot 29 februari 2024. Stad Antwerpen werkt hiervoor nauw samen met de huurdersbond, de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Huurders, verhuurders en makelaars kunnen bij het infopunt terecht voor info en advies rond het thema discriminatie op de huurwoningmarkt. Dat kan gaan over waar discriminatie gemeld kan worden en hoe dit moet gebeuren, over hoe een vastgoedmakelaar het selectieproces kan aanpassen om niet te discrimineren of over wat een verhuurder aan informatie van een kandidaat-huurder mag opvragen.

Ook wie nood heeft om zijn verhaal te vertellen of aan een luisterend oor, is welkom. In dat infopunt krijgen ze uitleg over hun rechten en waar nodig is er toeleiding naar meldingsinstanties zoals het Vlaams Mensenrechteninstituut, Unia en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Stad Antwerpen zal dit proefproject na afloop evalueren en met die conclusies verder aan de slag gaan in de uitwerking van haar beleid.

Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: "Met dit infopunt zetten we opnieuw een grote stap in de uitrol van ons actieplan voor gelijke kansen op de huurmarkt. We vinden het belangrijk dat mensen hun verhaal kunnen doen, dat ze de nodige begeleiding krijgen en doorverwezen worden naar de juiste instanties. Want elk geval van discriminatie is er één te veel."

Het infopunt op het De Coninckplein is fysiek (op afspraak), telefonisch of via WhatsApp (+32 487 14 02 11) of via e-mail (info.discriminatiehuren@antwerpen.be) bereikbaar tijdens de openingsuren: maandag van 9 tot 12 uur en donderdag van 13 tot 16 uur.

Alle info over hoe discriminatie te melden of aan te geven is te vinden op antwerpen.be.

Allemaal Antwerpenaar

Discriminatie en racisme zijn nog steeds een dagelijkse realiteit. Stad Antwerpen wil hier iets aan doen, onder andere met de campagne ‘Allemaal Antwerpenaar’. De stad wil samen met haar inwoners het verschil maken en bouwen aan een stad waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht gender, leeftijd, religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. Het doel is dat elke inwoner zich 100% Antwerpenaar voelt. 

Voor persoonlijke verhalen van Antwerpenaren, informatie over verschillende thema's en inspiratie om mee te werken aan zo’n stad kan iedereen terecht op www.allemaalantwerpenaar.be.


Beelden van het event !nclude staan in de mediagalerij. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Karim Bachar Schepen bevoegd voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw
Jeroen Visser Woordvoerder schepen Karim Bachar

Copyright headerbeeld: Laura Vleugels

Story image
Dienstverlening & Bestuur Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.