Skip to Content
Stad verdeelt tweedehands laptops onder klanten sociale centra

Stad verdeelt tweedehands laptops onder klanten sociale centra

Stad Antwerpen verdeelt ook dit jaar tweedehandslaptops onder haar inwoners. Deze keer gaat het om een 700-tal laptops, die tegen een erg gunstig minimumbedrag aangekocht worden door klanten van de sociale centra. De stad wil zo de kansen op maatschappelijke participatie verhogen en er tegelijk voor zorgen dat iedereen toegang heeft tot digitale communicatie.

Digitalisering is actueler dan ooit, ook de stad wil haar inwoners mee op de digitale trein trekken. Er blijft echter een groep Antwerpenaren bestaan die niet over een laptop kunnen beschikken, waardoor kinderen bijvoorbeeld geen online lessen kunnen volgen. Ook in het kader van inburgering is een laptop noodzakelijk, om online lessen Nederlands of inburgeringslessen te volgen. Tot slot kunnen werkzoekenden tegenwoordig niet solliciteren zonder laptop, omdat veel zaken online gebeuren. De nood aan zo’n computer is dus hoog om te kunnen blijven participeren en om digitale vaardigheden te versterken.

Antwerpenaren die begeleiding of bemiddeling krijgen bij de sociale centra en ondersteunende diensten of begeleiding of bemiddeling krijgen in functie van werkervaring, komen in aanmerking voor een laptop. De maatschappelijk werker bespreekt dit met de klant en dient indien gewenst een aanvraag in. Antwerpenaren hoeven dus zelf niets te doen. Gezinnen met minderjarige kinderen in het onderwijs en mensen waarvoor de laptop noodzakelijk is, omdat ze bijvoorbeeld online Nederlandse les volgen, krijgen voorrang op een tweedehandslaptop.

Start verdeling begin juni

Eind mei ontvangt de stad al 300 laptops, die ze vanaf begin juni zal verdelen via 3 webpunten. Later dit jaar worden dan de andere 400 laptops verdeeld.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Er zijn in onze stad helaas nog veel mensen die niet de middelen of de mogelijkheden hebben om digitaal helemaal mee te zijn. Wij willen met dit stadsbestuur niemand achterlaten, ook niet op de digitale snelweg. De verdeling van tweedehands laptops past daarin: het kan mensen het digitale zetje geven dat ze nodig hebben.”

Webpunten

Voor de verdeling van de laptops werkt de stad samen met de webpunten Posthof, Luchtbal en Hoboken. Antwerpenaren kunnen in deze webpunten ook terecht voor advies om de digitale vaardigheden te verbeteren en voor het volgen van allerlei computercursussen. Webpunt Posthof is daarnaast ook een technische helpdesk waar klanten met hardware- en softwareproblemen terechtkunnen.

Tom Meeuws Schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, sociale economie, leefmilieu en erediensten en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten
Karl Apers Woordvoerder schepen Tom Meeuws

Copyright headerbeeld: Saamo Antwerpen vzw

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, idee├źn, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.