Stad transformeert ondernemers tot Talentvinders

Bedrijven maken kennis met inclusief ondernemerschap

Via de campagne ‘wie breder zoekt die beter vindt’ ondersteunt stad Antwerpen ondernemers die hun vacatures moeilijk krijgen ingevuld, door hen te inspireren en te introduceren in de wereld van inclusief ondernemerschap. Dit doet de stad door persoonlijke begeleiding op maat van het bedrijf aan te bieden, en tips en getuigenissen van andere ondernemers te verzamelen op een webpagina. Zo creëert ze win-win situaties, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de nodige kansen krijgen, en ondernemers breder kijken bij de invulling van hun vacatures.

Sinds de start van het traject zijn al meer dan 100 bedrijven gestart met inclusief ondernemerschap, na begeleiding door stad Antwerpen. Deze inclusieve ondernemers krijgen de toepasselijke naam 'Talentvinders'. Stad Antwerpen brengt deze geëngageerde ondernemers in contact met partnerorganisaties, taalcoaches, workshops en bootcamps voor leidinggevenden, sociale economiebedrijven, voordelige tewerkstellingsmaatregelen,...

Schepen voor economie Erica Caluwaerts: "Eind september stonden 7.112 vacatures open bij bedrijven in stad Antwerpen. Een historisch hoog aantal. Daarom brengen we onze ondernemers en werkzoekenden nog dichter bij elkaar. De informatiecampagne, een nieuwe website en dit netwerkmoment moedigen ondernemers aan om te starten met inclusief ondernemerschap, mét begeleiding van de stad Antwerpen. Want werk versterkt."
Schepen voor sociale economie Tom Meeuws: "Om de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken, hebben we iedereen nodig. Ik ben er van overtuigd dat ondernemers ook een cruciale rol spelen. We hebben de ambitie om meer bedrijven te laten kennismaken met ons Antwerps talent. Voor dat talent is een arbeidsinkomen de allerbeste dam tegen armoede. Met de campagne creëren we een win-win. 'Wie breder zoekt, die beter vindt' omschrijft dan ook de mentale switch waartoe we ondernemers willen bewegen.”

Talentvinders

Zogenaamde ‘Talentvinders’ zijn ondernemers die zo breed mogelijk zoeken om oplossingen te vinden voor hun personeelskrapte, zodat de impact op hun productie en bedrijfsgroei beperkt blijft. Ze doen dit door ondermeer vacaturedrempels te verlagen, te kijken naar een samenwerking met scholen of sociale economiebedrijven of door te automatiseren, zodat het werk werkbaar blijft. 

Op de daarvoor opgerichte webpagina vinden geïnteresseerden tal van getuigenissen, van bekende en minder bekende Talentvinders. Een greep uit het aanbod:

  • Viviane Geunes van sterrenrestaurant Zilte getuigt over haar match met hoofdafwasser Emad, die bij haar is opgestart via een laagdrempelige horeca-opleiding van Horeca Forma en de tewerkstellingsmaatregel 'Individuele BeroepsOpleiding'. Ondertussen is Emad instructeur voor nieuwe medewerkers en onmisbaar voor het restaurant.
  • Logistieke speler Kuehne+Nagel gebruikt taalopleidingen en jobcoaching op de werkvloer voor nieuwe anderstalige medewerkers en vereenvoudigt mobiliteitsproblemen door zelf busvervoer vanuit Antwerpen naar hun bedrijf te organiseren. 
  • Verstraeten Uitvaartzorg werkt samen met getalenteerde medewerkers van sociaal economiebedrijf Kunnig voor de productie van herdenkingsgeschenken.
  • Oprichter Eline De Munck van Odette Lunettes kiest bewust voor groeikansen via een werkervaringstage (WES). Zo laat ze mensen én haar onderneming groeien.

Netwerkevent

Tijdens het netwerkevent in zaal Horta op woensdag 9 november kregen tal van Antwerpse ondernemers tips, best practices en informatie. Met deze campagne en dit netwerkevent wil stad Antwerpen nog meer ondernemers inspireren en motiveren om te kiezen voor inclusief ondernemerschap.


In de mediagalerij vindt u beeldmateriaal van het netwerkevent. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.