Stad start procedure op voor mogelijke verhuis laatste walenschip Céphée

Het houten walenschip Céphée kan niet op zijn huidige plek blijven, de hangar op de Scheldekaaien ter hoogte van Het Steen, wegens de heraanleg van de kaaien. De stad start de procedure op voor een eventuele verhuis, en begint alvast met de digitalisering via foto’s en een 3D-scan.

De Céphée is een zeldzaam houten ‘walenschip’, de voorloper van de spits, en werd gebouwd in 1937 op een bekende walenwerf in Merville in Frankrijk. In de jaren tachtig vervolledigde het schip de NSM-binnenvaartcollectie, tegenwoordig de MAS-collectie. Het vaartuig werd in 1994 het eerste als monument beschermde schip van Vlaanderen.

Mogelijke pistes

De bescherming als monument impliceert dat het schip in situ beschermd is, en niet zonder meer verplaatst kan worden. Om toch de eventuele verplaatsing mogelijk te maken, vroeg de stad aan Vlaams minister voor erfgoed Matthias Diependaele om de procedure op te starten om de bescherming als erfgoed op te heffen. Inmiddels is de voorlopige opheffing verleend. Van 10 december tot 9 januari loopt een openbaar onderzoek alvorens de minister overgaat tot een besluit.

Voor stad Antwerpen zijn de mogelijke pistes een verhuizing van de Céphée, of een ontmanteling en wederopbouw. In afwachting van de resultaten van het openbaar onderzoek start de stad nu alvast met een volledige digitalisering van het schip door middel van foto’s en 3D-scans. Ook start ze al de procedure voor een eventuele verhuis op, en blijft ze in contact met de betrokken verenigingen voor maritiem erfgoed.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

Stad Antwerpen maakt gebruik van een nieuw verzendsysteem voor perscommunicatie. Voortaan kan je alle verstuurde persberichten ook raadplegen in onze nieuwsruimte op pers.antwerpen.be. Daar zullen ook telkens de dagordes college, gemeenteraad en gemeenteraadscommissies gepost worden.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.