Stad start pilootprojecten Smakelijke School in secundair onderwijs

Stad Antwerpen ondersteunt sinds 2021 alle Antwerpse basisscholen in het aanbieden van gezonde voeding via het netoverschrijdend project Smakelijke School. In schooljaar 2023-2024 starten er nu ook vijf pilootprojecten in het secundair onderwijs.

In het Antwerpse kleuter- en lager onderwijs zijn intussen al 97 scholen een Smakelijke School, goed voor meer dan 22.000 leerlingen. Zij krijgen financiële ondersteuning vanuit de stad, waarmee ze een aanbod van gezonde voeding kunnen voorzien op maat van hun leerlingen: gaande van een voedzaam ontbijt, over gezonde snacks tot soep met boterhammen. De toelage voorziet daarvoor gemiddeld 1 euro per kind per dag, waarvoor scholen tijdens een tweejaarlijkse inschrijvingsperiode kunnen intekenen. Met het project beoogt de stad gezondheidswinsten op korte en lange termijn en een positief effect op het welzijn en de leerprestaties van alle kinderen.

Vijf pilootprojecten

Ook een aantal scholen uit het secundair onderwijs gaven aan dat ze de nood aanvoelen om met gezonde schoolmaaltijden aan de slag te gaan en ze gebruik willen maken van het ondersteuningsreglement. Daarom beslist de stad nu om een aanbod te testen op vijf scholen onder de vorm van pilootprojecten die verschillende concepten zullen uitproberen.

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels: "Een kind kan maar leren als het ook gezond en voldoende eet. Daarom riepen we Smakelijke School in het leven voor het basisonderwijs, waarvoor we begin deze legislatuur 40 miljoen euro vrijmaakten. Maar datzelfde principe geldt evenzeer voor onze jongeren in het secundair onderwijs. Daarom en op vraag van de scholen zelf, gaan we met pilootprojecten aan de slag om te onderzoeken welk aanbod en welke formules voor hen en hun leerlingen werken. De eetgewoonten en verwachtingen van jongeren zijn immers verschillend van die van kinderen, en ook de organisatie van het basis en secundair onderwijs zijn niet gelijklopend.”

Net als bij de bestaande ‘Smakelijke Scholen’ zetten de pilootprojecten in op samenwerking met lokale, duurzame partners.

De evaluatie zal gebeuren door bevraging van de schoolteams, ouders en leerlingen, in combinatie met een financiële opvolging.

Opnieuw aanvragen toelage basisscholen

Basisscholen die nog niet instapten en ook een Smakelijke School willen worden, kunnen zich inschrijven van 15 augustus tot 30 september 2023. Alle info staat op smakelijkeschool.be.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Nel Aerts Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.