Stad start bouw nieuwe kinderopvanglocatie Kadee

Stad start bouw nieuwe kinderopvanglocatie Kadee

Plaats voor 144 kinderen op moderne en duurzame site aan Kielpark

Stad Antwerpen voorziet een nieuw gebouw voor kinderopvang Kadee, met plaats voor 144 kinderen in 8 leefgroepen. Dat was nodig vanwege de veroudering van de huidige site, die niet meer voldeed aan hedendaagse normen. De nieuwe Kadee wordt, samen met kinderopvang Parkvilla en Brabbel, de grootste kinderopvanglocatie van Antwerpen. Als alles volgens plan verloopt vindt de oplevering van het nieuwe gebouw eind 2024 plaats.

Bouwheer AG Vespa is gestart met de bouw van een nieuwe moderne site voor kinderopvang Kadee, waarbij ze een inspirerende binnenruimte met een groene en avontuurlijke buitenruimte combineert. Kadee is bovendien omringd door groen, door de ligging aan het Kielpark. De site neemt minder oppervlakte in beslag, waardoor het publiek domein groter wordt.

De huidige locatie van Kadee wordt niet gesloten tijdens de werken, zodat er geen tekort is aan kindplaatsen. Door het bouwproject op te delen in verschillende fases blijven steeds 6 leefgroepen in gebruik. Het nieuwe gebouw zal grotendeels bestaan uit CLT: een op voorhand gemaakte houtstructuur. Dat vraagt meer voorbereiding, maar de opbouw gaat sneller dan bij meer traditionele bouwvormen. De impact op de werking van Kadee blijft zo tot een minimum beperkt.

De nieuwe kelder voor Kadee werd al gebouwd, de volgende fase vat nu aan: de bouw boven de grond. De oplevering van het nieuwe gebouw is voorzien voor eind 2024. In het voorjaar van 2025 wordt vervolgens het tweede deel van Kadee afgebroken en wordt de omgeving heraangelegd.

Schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud: "In het Kielpark timmeren we volop aan het grootste en meest duurzame kinderdagverblijf in de stad. De nieuwe Kadee krijgt acht leefgroepen en 144 opvangplaatsen, maar tegelijk vindt elk kleintje er een veilige en geborgen plek. En de kinderen die vandaag al naar Kadee gaan, vinden het leuk om te kijken naar de kranen, de vrachtwagens, de betonmolens ook... Geregeld gaat een groepje peuters "op uitstap" naar de werf!" 

Duurzaam ontwerp

In november 2020 werd Vermeiren De Coster Architecten bv als architect aangesteld voor het nieuw project. In het ontwerp werden enkele duurzame oplossingen meegenomen, waaronder:

  • een warmtepomp als hoofdverwarmingssysteem;
  • ecologische gevelisolatie en houten gevelbekleding;
  • een extensief groendak;
  • een circulair bouwsysteem van binnenwanden en dakafwerking.

Het totale investeringsbudget voor het project bedraagt 9.448.577,68 euro inclusief btw.

Voorzitter AG Vespa Annick De Ridder: "We creëren hier meer open ruimte met toegankelijk groen, wat zeker voor een kinderdagverblijf een absolute meerwaarde is. De 'vergroening' trekken we ook door in de nieuwbouw van het kinderdagverblijf. We gaan hier vol voor duurzaamheid met ecologische bouwmaterialen, een warmtepomp en een groen dak."

Meer info over het bouwproject vind je via de website van AG Vespa: https://www.agvespa.be/projecten/stedelijke-kinderopvang-kadee. ​

Vernieuwing

Stad Antwerpen maakt al jaren werk van het vernieuwen of vervangen van de oudste stedelijke kinderopvanglocaties. Veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie staan daarbij voorop. De stad blijft zo actief inzetten op de zorg voor de kleinste Antwerpenaren.

Meer informatie over stedelijke kinderopvang Antwerpen vind je op www.antwerpen.be/stedelijkekinderopvang.


In de mediagalerij vindt u toekomstbeelden van de nieuwe site. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Evi Hofmans Kabinetsmedewerker schepen Annick De Ridder

Copyright headerbeeld: Vermeiren - De Coster Architecten bv

Stadsontwikkeling Samenleven & Welzijn Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.