Stad sensibiliseert rond eenzaamheid tijdens 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Van zaterdag 1 tot en met maandag 10 oktober vindt in Antwerpen opnieuw de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Stad Antwerpen en haar partners starten, naar aanleiding van deze 10-daagse, met een sensibiliserende campagne naar burgers en een traject voor middenveldorganisaties om zo het taboe rond eenzaamheid te doorbreken.

Op maandag 10 oktober is het de Werelddag Geestelijke Gezondheid. Net als voorgaande jaren sensibiliseren stad Antwerpen en haar partners rond mentaal welzijn en veerkracht. Deze editie zet extra in op het doorbreken van het taboe rond eenzaamheid.

Campagne rond eenzaamheid

Naar aanleiding van deze 10-daagse start de stad een campagne rond enkele persoonlijke getuigenissen van Antwerpenaren die met eenzaamheid in aanraking kwamen. Op www.antwerpen.be/eenzaamheid vinden mensen ook tips om eenzaamheid aan te pakken en anderen te ondersteunen. De focus ligt daarbij op kleine gebaren die verbinding creëren. ​

Schepen voor gezondheid Els Van Doesburg: “Eenzaamheid is een onderschat probleem. In augustus nog toonden cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek dat 1 op 3 Belgen zich erg eenzaam voelt. Het kan dus iedereen, jong en oud, overkomen.”

Eenzaamheid heeft verschillende oorzaken, voelt voor iedereen anders aan en vereist een aanpak op maat. Niet alleen persoonlijke kenmerken van iemand spelen een rol, ook ingrijpende levensgebeurtenissen zoals het verlies van een partner, jobverlies, pensionering, langdurige ziekte of een nieuwe woning kunnen ervoor zorgen dat iemand minder verbinding vindt met anderen.

Schepen Els van Doesburg: “Dikwijls valt eenzaamheid niet op, en denken we dat iemand oké is terwijl die persoon zich heel eenzaam kan voelen. Dat besef is belangrijk. Kleine gebaren zoals een goeiedag of een korte babbel kunnen wel degelijk het verschil maken. Het zijn eenvoudige dingen die verbinding creëren tussen mensen. En die verbinding is een belangrijk wapen in de strijd tegen eenzaamheid. We moeten zorgen voor elkaar, daar komt het op neer.”

Preventie is belangrijk. Daarom brengt stad Antwerpen in het voorjaar organisaties samen om ervaringen en expertise rond de aanpak van eenzaamheid uit te wisselen.


In de mediagalerij vindt u de het beeldmateriaal uit dit persbericht. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Els van Doesburg

Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.