Stad scoort sterk bij welzijnsbevraging medewerkers

Stad Antwerpen liet eind 2022 een welzijnsbevraging afnemen bij haar medewerkers, om te onderzoeken hoe die zich voelen op het werk en hoe zij de stad als werkgever ervaren. De antwoorden van ruim 5000 deelnemers werden verwerkt, en de stad blijkt sterk te scoren op veiligheid en flexibiliteit. Een fijne werksfeer en betrokken collega's leiden volgens de bevraging tot loyaliteit, engagement en een algemene jobtevredenheid. Op basis van de resultaten uit het onderzoek zal de stad een jaaractieplan opstellen met maatregelen om te blijven inzetten op het welzijn van haar medewerkers.

Eind 2022 liet stad Antwerpen een welzijnsbevraging afnemen bij haar medewerkers. Deelnemers gaven nuttige informatie over hun welzijn, zoals bijvoorbeeld de veiligheid op hun werkplek, het respect van collega’s of het beleid rond afstandswerk.

Sterke resultaten

De stad is een grote werkgever, met een brede diversiteit aan medewerkers, functies en diensten. Dat blijkt ook uit de resultaten van de bevraging.

Over het algemeen zijn stadsmedewerkers geëngageerd (5.2/7) en betrokken (5.1/7), tevreden over hun job (5.5/7) en loyaal aan hun werkgever (5.8/7). Deelnemers geven aan dat dit komt door het werken in een fijn werkklimaat, met betrokken collega's die elkaar steunen en respecteren. Ze voelen zich ook gewaardeerd door hun leidinggevende, wat een belangrijke sleutel tot werkgeluk blijkt. Medewerkers ervaren de stad als een veilige, flexibele werkgever met belangrijke kernwaarden waar ze zich kunnen achter zetten.

Heel wat medewerkers bevelen de stad om deze redenen ook aan als werkgever bij vrienden, familie en kennissen.

Aandachtspunten

Uit het onderzoek komen enkele aandachtspunten naar voren, waar de stad via een jaaractieplan actief mee aan de slag gaat. Zo ervaren medewerkers de werking soms nog als log, met teveel regels die zaken vertragen of nodeloos complex maken. Ook personeelsbezetting, onder andere door ziekteverzuim, blijkt op sommige diensten een heikel punt.

Schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud: "De stad is een fijne werkgever en onze stadsmedewerkers zeggen het ook luidop! Heel wat collega's bevelen de stad aan als werkgever bij vrienden, familie en kennissen. Ze geven aan echte ambassadeurs te zijn voor de stad Antwerpen. Ze tonen zich geëngageerd en ze scharen zich achter de waarden van de stad, en dat komt ten goede van elke Antwerpenaar. Met de werkpunten uit de Welzijnsbevraging gaan we nu aan de slag, om samen met de 530.000 Antwerpenaren te bouwen aan een nog betere stad!"
Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.