Stad plaatst semi-ondergrondse vuilnisbakken voor extra capaciteit

Stad Antwerpen vervangt een aantal gewone vuilbakken op strategische plaatsen door semi-ondergrondse exemplaren. Die hebben een volume van 200 liter en zorgen zo voor een verdubbeling van de capaciteit op dezelfde locatie. Met deze primeur wil de stad, naast alle andere acties, de strijd blijven aangaan met sluikstort en zwerfvuil.

Dagelijks zetten honderden stadsmedewerkers en duizenden vrijwilligers zich in om de Antwerpse straten en pleinen proper te houden. De stad zet daarbij een uitgebreid arsenaal in zoals bijvoorbeeld zwerfvuilzuigers, vulgraadsensoren, mobiele recyclageparken en beeldherkenning in de meldingenapplicatie. De semi-ondergrondse vuilnisbakken zijn een recente toevoeging aan dit pakket.

Primeur

Stad Antwerpen telt meer dan 4000 openbare vuilnisbakken waarvan 3.800 standaard en 250 zelfpersende vuilnisbakken, verspreid over het hele grondgebied. Een gewone vuilnisbak heeft een volume van 100 liter, een zelfpersende vuilnisbak heeft een groter volume tot 500 liter.

Op de meeste plaatsen moeten publieke vuilnisbakken maximaal één keer per dag geledigd worden, maar op sommige locaties is de inhoud van de gewone vuilnisbak te klein. Daarom start de stad nu met een primeur: de plaatsing van semi-ondergrondse vuilnisbakken. Deze hebben een volume van 200 liter en zorgen zo voor een verdubbeling van de capaciteit op dezelfde locatie. Voor de installatie van zo’n nieuw exemplaar plaatsen ze de vuilnisbak deels ondergronds, binnenin vangt een vuilniszak het afval op.

Pilootfase

In deze eerste fase komen er vier semi-ondergrondse vuilnisbakken op strategische plaatsen zoals het Eilandje en in het Schipperskwartier, waar de standaard vuilnisbakken nu erg snel vol zitten. Op deze locaties moet de stad zo minder ophaalrondes inlassen en kunnen de diensten van stadsreiniging effectiever ingezet worden.

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: “In de strijd voor een proper Antwerpen zetten wij een uitgebreid pakket aan middelen in. De uitbreiding van de capaciteit van vuilbakken ondergronds wordt daarbij een extra wapen. Sommige vuilnisbakken, op drukke plekken bijvoorbeeld, worden meer gebruikt en geraken dus sneller vol. Door grotere vuilbakken te plaatsen, geven we onze stadsreinigingsdiensten meer speling om ze leeg te maken. Zo vermijden we overvolle vuilnisbakken in de stad.” ​

Vorig jaar verzamelde de stad 6.431 ton afval via de openbare vuilnisbakken, wat neerkomt op een gemiddelde van 17,6 ton per dag. ​

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.