Stad overhandigt geboorteakte Georges Kamanayo Gengoux

Georges Kamanayo streed jarenlang voor de rechten van de metis gemeenschap in België

Op maandag 24 april ontving het Antwerpse stadsbestuur Georges Kamanayo in het stadhuis. Georges is een metis met Belgische en Rwandese roots en wijdde zijn leven aan het opkomen voor de rechten van de metis gemeenschap. Dankzij de inspanningen van mensen zoals Georges werd de geschiedenis van metissen bespreekbaar. Door de symbolische uitreiking van de geboorteakte aan de 75-jarige Georges Kamanayo bedankt de stad hem nu voor zijn levenslange engagement. ​

Georges Kamanayo (1947) werd geboren in Rwanda uit een Rwandese moeder en een Belgische vader. Georges is een zogenaamde metis, een kind van een Afrikaanse vrouw en een niet-Afrikaanse koloniaal. Metissen, in archaïsche termen kinderen van gemengd bloed of ook kinderen van de zonde genoemd, werden in de koloniale tijd aanzien als een probleem omdat zij een bedreiging vormden voor de koloniale rassenscheiding.

Tussen 1959 en 1962 werden een kleine duizend kinderen uit Rwanda, Burundi en Congo bij de moeder weggehaald. Na een tijdelijke plaatsing in tehuizen werden ze naar België overgebracht, waar ze terecht kwamen in pleeggezinnen of werden geadopteerd. Broers en zussen werden van elkaar gescheiden, namen en voornamen werden veranderd, geboortedata gewijzigd. De identiteit van deze metiskinderen werd zo volledig gewist.

Georges Kamanayo was een van hen. Op zijn 13 jaar werd hij uit Rwanda weggehaald en hier geplaatst, eerst in een weeshuis en vervolgens in een Antwerps gastgezin.

Engagement

In zijn rijkgevulde loopbaan werkte Kamanayo onder andere voor de VRT als succesvol cameraman en werkte hij mee aan heel wat opvallende documentaires en films, waarvoor hij heel de wereld rondreisde. Hij schreef verder ook al een boek over het onderwerp en engageert zich tot op de dag van vandaag. Kamanayo is internationaal bekend als pleitbezorger van de metis gemeenschap.

Dankzij het engagement en de inspanningen van mensen zoals Georges Kamanayo zijn er al heel wat stappen gezet. Zo reikt de Belgische staat nu geboorteaktes uit aan metissen, en kregen zij na vele jaren officiële excuses en erkenning van de Belgische staat.

Kristof Bossuyt

Districtsburgemeester district Wilrijk

Lauranne Van Dongen

Woordvoerder schepenen Koen Kennis en Ken Casier

Share

Latest News

Website preview
Restauratie Sint-Andrieskerk is afgerond
Na 2,5 jaar is de restauratie van de daken en glasramen van de Sint-Andrieskerk door stad Antwerpen (AG Vespa) volledig klaar. De kerk met haar gekende lantaarntoren is nu uit de stellingen en opnieuw in haar volle glorie te bewonderen.
pers.antwerpen.be
Website preview
District Ekeren draagt laatste archiefstukken over aan het FelixArchief
Het district Ekeren heeft een groot deel van zijn gemeentearchief overgedragen aan het FelixArchief, het archief van stad Antwerpen. De overdracht omvat zowel het gemeentearchief van de periode 1800-1982 als het districtsarchief vanaf de fusie met stad Antwerpen in 1983.
pers.antwerpen.be
Website preview
Definitief ontwerp fietsbrug over Arbeidersstraat goedgekeurd
Stad Antwerpen keurde het definitief ontwerp goed voor de fietsbrug op de fietsostrade F1 in Berchem. Die zal het kruispunt met de Arbeidersstraat overspannen, en aansluiten op de Posthofbrug. Als alles volgens plan verloopt starten de voorbereidende werken tegen het einde van dit jaar, en de hoofdwerken in het voorjaar van 2026. De brug zou dan in het voorjaar van 2028 volledig klaar zijn.
pers.antwerpen.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 565.000 inwoners, 173 nationaliteiten, 55.000 studenten en 99.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.