Stad overhandigt geboorteakte Georges Kamanayo Gengoux

Georges Kamanayo streed jarenlang voor de rechten van de metis gemeenschap in België

Op maandag 24 april ontving het Antwerpse stadsbestuur Georges Kamanayo in het stadhuis. Georges is een metis met Belgische en Rwandese roots en wijdde zijn leven aan het opkomen voor de rechten van de metis gemeenschap. Dankzij de inspanningen van mensen zoals Georges werd de geschiedenis van metissen bespreekbaar. Door de symbolische uitreiking van de geboorteakte aan de 75-jarige Georges Kamanayo bedankt de stad hem nu voor zijn levenslange engagement. ​

Georges Kamanayo (1947) werd geboren in Rwanda uit een Rwandese moeder en een Belgische vader. Georges is een zogenaamde metis, een kind van een Afrikaanse vrouw en een niet-Afrikaanse koloniaal. Metissen, in archaïsche termen kinderen van gemengd bloed of ook kinderen van de zonde genoemd, werden in de koloniale tijd aanzien als een probleem omdat zij een bedreiging vormden voor de koloniale rassenscheiding.

Tussen 1959 en 1962 werden een kleine duizend kinderen uit Rwanda, Burundi en Congo bij de moeder weggehaald. Na een tijdelijke plaatsing in tehuizen werden ze naar België overgebracht, waar ze terecht kwamen in pleeggezinnen of werden geadopteerd. Broers en zussen werden van elkaar gescheiden, namen en voornamen werden veranderd, geboortedata gewijzigd. De identiteit van deze metiskinderen werd zo volledig gewist.

Georges Kamanayo was een van hen. Op zijn 13 jaar werd hij uit Rwanda weggehaald en hier geplaatst, eerst in een weeshuis en vervolgens in een Antwerps gastgezin.

Engagement

In zijn rijkgevulde loopbaan werkte Kamanayo onder andere voor de VRT als succesvol cameraman en werkte hij mee aan heel wat opvallende documentaires en films, waarvoor hij heel de wereld rondreisde. Hij schreef verder ook al een boek over het onderwerp en engageert zich tot op de dag van vandaag. Kamanayo is internationaal bekend als pleitbezorger van de metis gemeenschap.

Dankzij het engagement en de inspanningen van mensen zoals Georges Kamanayo zijn er al heel wat stappen gezet. Zo reikt de Belgische staat nu geboorteaktes uit aan metissen, en kregen zij na vele jaren officiële excuses en erkenning van de Belgische staat.

Bart De Wever Burgemeester
Kristof Bossuyt Districtsburgemeester district Wilrijk
Lauranne Van Dongen Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.